Aceste cuvinte au răsunat în poezia unui elev din clasa I de la Gimnaziul Buciumeni la careul solemn. Cu bună seamă, adio, vară, bun găsit, şcoală, ai aşteptat învăţăceii gălăgioşi?
Judecând după acest gimnaziu, i-a aşteptat. Am avut ocazia să mă aflu aici datorită consilierului raional independent din Ungheni, cunoscutului businessman, o persoană cu suflet mare, Eduard Bejenari. După tradiţie, în această zi în toate şcolile de la sate se deplasează reprezentanţii centrului raional, duc scrisori de felicitare semnate de preşedinta raionului – la Gimnaziul Buciumeni s-a decis ca acest mesaj să fie citit la orele de dirigenţie. În plus, anul acesta elevilor din clasa I li s-au înmânat cadouri din partea Consiliului Raional – agende pentru note excelente. Ca întotdeauna, Eduard Bejenari nu a venit la şcoală cu mâna goală, el a adus în dar câteva pachete mari de hârtie de scris care, cred, le va ajunge pentru mult timp.
Aici au fost multe flori, multe cuvinte minunate. La sfârşitul careului, după ce au fost rostite toate cuvintele calde şi frumoase, au fost declamate poeziile, absolvenţii noului an de studii au făcut turul de onoare de mână cu cei care abia au păşit pragul şcolii, a fost chiar anunţată „ploaia de flori”. Ea a căzut pentru profesori şi oaspeţii printre care a fost tânărul plutonier de poliţie, Ion Eşanu. Cele mai multe i-au revenit Verei Ţurcanu, învăţătoarea clasei I.
A început sărbătoarea cu cel mai solemn şi emoţionant moment – imnul ţării. După aceasta au luat cuvântul Raisa Rusu, directoarea gimnaziului, Filip Petriciuc, primarul comunei. A rostit o cuvântare şi Eduard Bejenari. Elevii din clasa a doua le-au dăruit Abecedare colegilor mai mici. Mama emoţionată a unui elev din clasa I, cu vocea întretăiată, a putut rosti doar câteva cuvinte, în schimb, bunica unui elev al clasei I, Elena Bereghici, pedagog, a ştiut ce şi cum să spună.
Vreau să menţionez în mod special că această călătorie la gimnaziul în care studiază doar 136 de copii m-a mirat şi mi-a dat o speranţă uimitoare. Aici e o şcoală foarte bună, poate e rezultatul, dacă ne referim la cuvintele directoarei, conlucrării reuşite cu primăria comunei. În câţiva ani a fost reparat capital acoperişul, s-au înlocuit ferestrele şi uşile, s-a adus în ordine blocul sanitar. Cei de aici regretă că deocamdată aşa şi nu au reuşit să soluţioneze chestiunea privind încălzirea sălii de festivităţi şi de sport, unde a avut loc evenimentul, dar şi aceasta va fi soluţionată. Înainte de începutul careului Raisa Rusu ne-a invitat ospitalieră să vedem şcoala şi impresiile au fost minunate. Mulţumiri cadrelor didactice, doar atmosfera de sărbătoare din sălile de clasă se datoreşte mâinilor şi sufletelor lor. Colectivul nu e mare, doar 16 persoane, însă bucură faptul că sunt pedagogi tineri, printre care Mihai Retco şi Olesea Budeanu.
Au insuflat speranţă şi cuvintele Raisei Rusu despre faptul că dacă anul acesta în clasa I au venit numai 14 copii, la anul vor fi 18, iar peste încă un an – 20. Această femeie amabilă şi energică a menţionat cu multă plăcere că în sate (Buciumeni şi Floreşti) aproape toate drumurile sunt reparate în variantă albă, astfel oamenii nu mai sunt nevoiţi să umble prin noroi. În plus, aici pe timp de noapte este iluminat stradal, iar primarul comunei a adăugat că intenţionează să continue aceste lucrări.
De altfel, cele văzute şi auzite la gimnaziu l-au uimit şi pe Eduard Bejenari. El a fost pentru prima dată în această comună şi a recunoscut că nu s-a aşteptat la un asemenea succes într-un sat mic şi îndepărtat de centrul raional. Dânsul a menţionat că trebuie de continuat soluţionarea problemelor privind reparaţia şi construcţia drumurilor, apeductelor de dragul satelor ca acesta şi al oamenilor care locuiesc în ele. Trebuie să se acorde atenţie dezvoltării culturii pentru a motiva tinerii să rămână în sate, să nu ne amintim de meşterii populari şi ansambluri doar de sărbători. Să fie susţinuţi agenţii economici din localităţile rurale, să li se ajute să dezvolte afacerile care nu se reduc doar la deschiderea întreprinderilor de comerţ. Ar fi minunat dacă acei copii care azi au fost felicitaţi şi îndrumaţi după studii ar reveni în satul natal.