Educația incluzivă a devenit prioritară anul acesta în Moldova: aproape 15 700 de copii cu cerințe educaționale speciale (CES) au fost integrați în școli și grădinițe, dar programul autorităților, care include pregătirea tuturor instituțiilor pentru acest proces, va dura încă patru ani. Date relevante despre incluziune au fost comunicate la solicitarea IPN de către Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
MEC constată o evoluție a situației și o explică atât prin formarea cadrelor didactice, cât și cu extinderea serviciilor de sprijin: „Se adaptează organizarea clasei, metodele și materialele didactice la nevoile individuale ale elevilor cu CES. În colaborare cu familia, se implementează planuri educaționale individualizate fiecărui copil”.
În anul de studii 2024-2025 au fost integrați 15 689 de copii cu cerințe educaționale speciale (CES): 2 739 – în grădinițe și 12 950 – în școli generale.
Ministerul anunță că până în anul 2029 cel puțin 15 instituții de învățământ vor fi renovate și adaptate cerințelor legate de elevii cu CES și cu dizabilități. Școlile-model trebuie să aibă în dotare ascensoare, toalete accesibile și centre de resurse. Totodată, sunt preconizate cel puțin 10 microbuze școlare, care să le fie livrate instituțiilor care aplică și asigură educația incluzivă.
Deja 100 de instituții au fost dotate cu tehnologii asistive – echipamente IT, softuri educaționale, materiale tactile și dispozitive auditive.
Totodată, direcția de formare continuă din cadrul ministerului de profil a coordonat și desfășurat în acest an 18 ateliere pentru autism, 6 sesiuni pe problema incluziunii, 10 traininguri pentru psihologi și 3 ateliere pentru cadre din învățământul profesional.
În raioanele Anenii Noi, Cahul, Florești și Nisporeni este testată o nouă formulă de finanțare pentru grădinițe, care reflectă nevoile reale ale fiecărei instituții, ținând cont de prezența copiilor cu CES, cu dizabilități sau vorbitori de alte limbi decât româna.
Proiectul „Reforma învățământului în Moldova” este susținut de Banca Mondială, Uniunea Europeană și implementat cu suportul partenerilor externi, menționează Ministerul Educației și Cercetării.