În „Monitorul Oficial” din 12 ianuarie anul curent a fost publicată Legea nr. 297 din 21.12.2017, care a introdus modificări mult așteptate la Legea cu privire la ajutorul social (articolul 15 (2) privind organizarea muncii în folosul comunității. Este vorba despre beneficiarii de ajutoare sociale. A intrat în vigoare la data indicată, dar…
O lege e prea puțin
Deoarece trebuie de adus actele normative în concordanță cu această lege, pentru care muncă guvernului i s-au dat șase luni. Potrivit lui Tudor Rădeanu, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, la o masă rotundă la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-au discutat nuanțele regulamentului de aplicare a prezentei legi, care trebuie să fie aprobat în viitorul apropiat.
Urmează să fie definite mai precis competențele administrației publice locale, ale primarului care va avea un rol important în această chestiune. Împreună cu consiliul local trebuie să se elaboreze o listă de lucrări la care pot fi implicați beneficiarii. Pentru a evita neînțelegerile, nemulțumirile multe chestiuni urmează să fie coordonate la diferite niveluri și, în viitorul apropiat, guvernul trebuie să adopte hotărârea respectivă.
Specialistul consideră că este puțin probabil ca decizia referitoare la atragerea beneficiarilor de ajutor social la lucrări să aibă o mare rezonanță. De ce? De aceea că sunt prevăzute numeroase restricții legate de mărimea indemnizației, componența familiei și așa mai departe, deci în fiecare primărie, potrivit calculelor lor, vor lucra câte 10-15 persoane, alții ar putea refuza să lucreze. Cum să refuze, dacă legea spune că pot fi lipsiți de dreptul la ajutor social în cazul refuzului repetat de a efectua lucrări de interes comunitar? Fiecare caz, cică, ar fi individual.
Munca nu poate leza demnitatea
„Suntem aproape gata să începem a pune în aplicare această lege”, a spus primarul satului Bușila, Valeriu Todirică. Ce lucrări vor fi propuse acestor oameni, ca să nu umilească demnitatea umană, după cum prevede legea? Interlocutorul a răspuns la întrebare cu o întrebare: oare sunt munci care umilesc? Nu există munci rușinoase. E rușine să nu lucrezi, să fii hoț, bețiv, scandalagiu, să minți, dar să lucrezi nu e rușine. Apoi a explicat că ei au întocmit o listă de 15 persoane din rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. În sat este întotdeauna de lucru. Acum se face un parc, s-a adus cernoziom, au nivelat cu tractorul, dar mai trebuie de greblat, de ales pietrele, de sădit flori, de îngrijit, de udat, de prășit – de lucru se va găsi întotdeauna.
Potrivit primarului, omul va simți că nu primește bani degeaba. Însă ei nici așa nu au remușcări. Interlocutorul râde și povestește un caz când instanța de judecată a obligat doi tineri să lucreze în interes public. Și tocmai se spărsese o țeavă, băieților li s-a spus să sape o groapă pentru a face reparații. Dânșii au zis că nu au hârlețe și li s-au dat hârlețe, iar ei, parcă din întâmplare, le-au rupt. Înseamnă că veți prăși iarba de lângă primărie. Atunci ei au răspuns că le este rușine și acuși găsesc hârlețe. Deci, spune primarul, vor căuta „cheițe” pentru fiecare.