Specialiștii în psihologie susțin că pentru a fi productivi avem nevoie de energie, cu toate acestea, deseori o irosim pe activități, care nu au nici un impact asupra dezvoltării noastre. Iată activitățile, care ne fură energia, fără a ne da seama.
Una dintre cele mai mari capcane provocate de ego-ul nostru este discuția în care două persoane se contrazic și continuă de dragul de a avea dreptate sau de a părea mai tare, chiar dacă intuiția ne spune că nu vom ajunge nicăieri. Ambele persoane implicate sunt prea prinse în propriile vorbe pentru a asculta cu adevărat ce spune celălalt. Astfel de certuri inutile trebuiesc evitate, pentru că nu fac altceva decât să te sece de energie, o energie pe care o poți folosi în mod constructiv.
Un alt punct este distracția inutilă. Nu e nimic rău în a te relaxa, a te distra și a te simți bine. În ziua de astăzi e foarte ușor să pierzi timpul și anume distracțiile inutile precum uitatul la televizor și navigarea fără sens pe internet. Folosește-ți timpul liber pentru a crea momente cu adevărat frumoase și valoroase, care îți vor umple rezervorul de energie făcându-te să fii mai creativ și productiv.
La fel consumul de alimente nesănătoase este dăunător atât pentru corp, cât și pentru mintea noastră. O mâncare fast-food sau procesată poate părea gustoasă, însă aportul de nutrienți și vitamine este egal cu zero, fără a mai specifica că acestea îți provoacă un sentiment de oboseală, nu de energie. „Trebuie să aveți întotdeauna un mic dejun echilibrat care să vă ofere energie și să echilibreze nivelul zahărului din sânge”, spune Alyssa Cohen, blogger dietetician.
Să nu uităm că mintea consumă un sfert din energia noastră, iar atunci când analizăm excesiv un lucru sau eveniment începem să gândim compulsiv, astfel folosind greșit potențialul minții. De asemenea influențează obiceiurile negative, poate că unele lucruri le considerăm pozitive, care ne ușurează viața, însă acestea sunt o capcană în dezvoltarea personală, scrie cheatsheet.com.
Am întrebat câțiva cetățeni care sunt din punctul lor de vedere activitățile ce le „fură” energia. Iată ce au spus aceștia. Constantin Covali, Cornești: „Consider că mie îmi fură energia antrenamentul fizic și colegiul, fiindcă sunt nevoit să mă trezesc la ora 6.00 ca să vin la Ungheni, iar lecțiile se termină pe la ora 15.00-16.00. Aceasta mă obosește foarte mult”. Daniela Moldovanu, Ungheni: „Din propria experiență pot spune că mâncarea nesănătoasă este cea care „fură” energia, nu acordam mare atenție acesteia, până în momentul în care am devenit mămică, căci e important să știu că al meu copil primește o alimentație sănătoasă”. Valeriu, Ungheni: „Energia mi-o șterpelește internetul, mai degrabă jocurile care mă hipnotizează, recunosc că petrec prea mult timp în fața calculatorului și nici nu-l utilizez cu folos. Adesea încerc să mă informez mai mult decât să mă joc online, dar nu întotdeauna îmi reușește”.