Acum cinci ani, la sfârșitul lunii mai, unul dintre agricultorii din raionul Ungheni a spus că dialogul cu autoritățile a fost epuizat, rămânând doar măsurile radicale. Atunci, lucrătorii s-au adunat pentru proteste, au discutat despre situația alarmantă a acestui sector, au căutat soluții, au încercat să ajungă la urechile conducerii țării. Ce avem acum? S-a schimbat situația în bine? Sau agricultorii s-au conformat, înțelegând inutilitatea acțiunilor lor?
Cu toate acestea, conversația cu președintele Asociației producătorilor agricoli „UnCalNis”, directorul SRL „Prog-Agroter”, Iurie Vrabie, nu am putut să nu o începem cu întrebarea despre pagubele provocate de vremea rea. „Da, a creat probleme. Peste lanurile unde a căzut grindină a trecut și furtuna. Dar nu vom dispera, nici nu vom aștepta rezultatele planificate – e, cel puțin, mai bine decât să cultivăm și să însămânțăm din nou. Sufletul, desigur, ne doare”, a spus interlocutorul.
Cu privire la subiectul conversației, specialistul a remarcat că am ghicit sută la sută gândurile sale despre inutilitatea unor astfel de acțiuni. Agricultorii nu sunt prea activi, fiecare este mai îngrijorat de propria sa afacere, de întreprinderea sa decât de unire, de protecția comună și apărarea intereselor comune. Deși vechea mentalitate își joacă rolul, chipurile, statul se va gândi la ei și va avea grijă, dar autoritățile s-au liniștit, sunt mulțumite de această situație. Interlocutorul crede că problemele trebuie rezolvate unindu-se.
La întâlnirea recentă la nivel republican, s-a vorbit despre subvențiile din anul trecut, despre succesele obținute de unii producători, despre plantarea livezilor, a viilor, construcția frigiderelor, a liniilor de sortare, dar nu despre probleme. În viitorul apropiat, este planificată o altă întâlnire, de data aceasta, în cadrul Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, iar planurile includ o adunare a producătorilor agricoli. „Salvarea este în mâinile noastre, dar nu ale fiecăruia în parte, ci în cele unite. Nu ar trebui să fie așa ca fiecare să supraviețuiască de unul singur”, a spus el în concluzie.
Despre ploile torențiale care lipsesc de posibilitatea de a merge și de a vedea ce au făcut pe câmpurile întreprinderii „Uncermol” (Cioropcani), vorbim cu conducătorul acesteia, Anatoli Donic. Ce preocupări au acum? „Stăm, deși trebuie să lucrăm, nu reușim să facem nimic, dar nu vreau să mă plâng. Drumurile sunt de țară și trec printre dealuri și la câmpuri încă nu putem ajunge. Să semănăm din nou? Nu cred că vom face acest lucru, costurile s-ar putea dovedi a fi mai mari decât recolta viitoare”, spune el.
La întrebarea mea principală, răspunde că aceste acțiuni nu vor ajuta, autoritățile oricum vor face totul așa cum cred de cuviință. Prețurile pentru motorină, semințe, îngrășăminte sunt în creștere, iar cele de achiziție scad. Poate că agricultorii au economisit niște bani, iau împrumuturi și supraviețuiesc cumva, în plus, sunt obișnuiți cu o astfel de situație. Autorităților le trebuie doar să le plătească mai multe impozite. Subvenții se dau, dar pentru achiziționarea utilajelor și încă a ceva, dar nu toată lumea le cumpără, mulți le au deja. Câțiva ani s-au promis subvenții pentru fiecare hectar de teren agricol, dar nimic nu s-a mișcat din loc, limitându-se la conversații. Unirea? În opinia sa, este puțin probabil ca ea să dea ceva cu guvernarea actuală.
Este bine ca agricultorii îmcă supraviețuiesc câte unul și nu mor.