Grupul de lucru în domeniul Educației, coordonat de Ministerul Educației și Cercetării, de comun cu UNICEF Moldova și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR), s-a reunit în ședință pentru a discuta Planul de acțiuni ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina.
Planul de acțiuni vizează o serie de măsuri urgente ce țin de integrarea educațională a copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina, implementarea cărora va fi susținută de Guvern, dar și de partenerii de cooperare.
În debutul ședinței, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a informat partenerii de cooperare despre acțiunile întreprinse de către Minister pentru susținerea integrării în sistemul educațional din țară a copiilor refugiați din Ucraina.
În acest context, a fost menționată aprobarea de către Minister a Instrucțiunii privind încadrarea în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova a copiilor din familii refugiate din Ucraina precum și a Recomandărilor–cadru privind organizarea mobilităților academice și a recunoașterii perioadelor de mobilitate. De asemenea, ministrul a informat că, în urma ședinței organizate cu reprezentanții Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, copiii refugiați în Republica Moldova vor putea utiliza o serie de platforme și materiale online pentru a se conecta la lecțiile organizate de instituții de învățământ din Ucraina.
În cadrul ședinței, partenerii de cooperare au venit cu recomandări și propuneri pentru Planul de acțiuni ce vizează capacitarea cadrelor didactice din Moldova și Ucraina pentru a organiza activități formale și non-formale pentru copiii refugiaților, oferirea de calculatoare și alte materiale didactice necesare. Astfel, Oficiul ICNUR de la Geneva a manifestat deschiderea pentru a oferi Ministerului suport informațional pentru gestionarea eficientă a procesului de susținere a copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina.
Menționăm că Grupul de lucru în educație este o structură de coordonare la nivel de țară, constituit ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina, având ca parteneri agențiile specializate ale ONU, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, ai Băncii Mondiale, dar și ai unor organizații neguvernamentale active în domeniul educației.
Ședințele Grupului de lucru în domeniul educației sunt organizate săptămânal.