Doar două clădiri ale instanțelor judecătorești, din cele 25 evaluate, sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. 19 sunt inaccesibile şi altele patru sunt parţial accesibile. Din cele 19 clădiri inaccesibile, 15 pot fi accesibilizate pentru toate tipurile de dizabilitate, iar patru nu pot sau necesită eforturi financiare considerabile. Sunt rezultatele unei evaluări realizate de asociația obștească Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD).
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Elena Stajila, coordonatoare de proiect, a precizat că doar cinci clădiri dispun de rampe accesibile. Alte 17 au rampe, dar acestea sunt inaccesibile, iar trei nu au rampe deloc. Din cele 25 de clădiri evaluate, doar trei dispun de încăperi sanitare accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. „Vorbim despre faptul că uşa este lată, permite accesul persoanei cu dizabilităţi, în cabina de toaletă există spaţiu suficient pentru manevrarea scaunului cu rotile şi pe ambele părţi ale closetului sunt instalate bare de suport. În cadrul a 22 de clădiri, încăperile sanitare sunt inaccesibile”, a precizat Elena Stajila.
AUDO Elena Stajila
Potrivit raportului, din cele 25 de clădiri evaluate, niciuna nu este accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere: lipsește pavajul tactil de orientare şi de avertizare spre încăperile funcţionale. În 15 clădiri nu este asigurată iluminarea suficientă a încăperilor şi interpretarea sonoră a informaţiei afişate pe panourile electronice. Nu toate instanţele dispun de personal responsabil pentru ghidarea persoanelor cu dizabilităţi.
De asemenea, doar 16 % din clădirile evaluate dispun de indicatori şi pictograme de orientare vizuală pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere. 47% din instanțe încheie ocazional contracte de prestări servicii cu Asociaţia Surzilor pentru a asigura accesibilitatea procesuală pentru persoanele cu dizabilităţi de auz și doar 6 % o fac anual.
Vitalie Meşter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, a menţionat că auditul accesibilităţii celor 25 de clădiri ale instanţelor judecătoreşti din ţară, efectuat în perioada iunie-august anul curent, este realizat în cadrul Campaniei naţionale pentru justiţie sănătoasă.
„Guvernul Republicii Moldova, la 8 septembrie 2017, a adoptat o hotărâre pentru adoptarea planului de acţiuni privind Programul naţional pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2017-2022. Conform unui punct al planului de acţiuni, instanţele de judecată urmează să întreprindă o serie de măsuri pentru accesibilizarea infrastructurii comunicării şi informării a persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte înfăptuirea actului de justiţie. CDPD vine cu un suport către instanţele de judecată şi către Guvernul Republicii Moldova pentru punerea în aplicare a punctului menţionat, prin care am realizat un audit al instanţelor de judecată –în ce măsură acestea oferă servicii publice pentru persoanele cu dizabilităţi şi acces în egală măsură cu ceilalţi cetăţeni. Auditul e realizat în cadrul proiectului „Sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în înfăptuirea justiţiei pentru persoanele cu dizabilităţi””, a precizat Vitalie Meşter.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.