Asociația obștească „Alternative Sociale” a lansat, săptămâna trecută, proiectul ”ARIPI” ( Servicii Accesibile, Rezonabile, Inteligibile, Prietenoase și Incluzive). Acesta are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate și cu dizabilități din raionul Ungheni, mai exact, zona Cula, prin facilitarea accesului la serviciile publice primare și de specialitate.
Potrivit Vioricăi Său, coordonatoarea proiectului, grupul-țintă de beneficiari vor fi din localităţile: Hîrcești, Boghenii Noi, Cornova, Năpădeni, Măgurele, Condrătești, Sinești. Aceasta ne spune că datorită proiectului se vor procura 6 pante de acces pentru persoanele în fotoliu rulant şi persoane cu capacităţi reduse de mişcare şi instalarea lor la intrarea în primăriile Sinești, Boghenii Noi, Cornova, Năpădeni, Măgurele, Condrătești. „Vor mai fi procurate şi instalate 7 LED-uri informative în sala de aşteptare din sediile primăriilor. Cu participarea funcționarilor publici, consilierilor locali societatea civilă şi cetăţenii din primăriile zonei Cula se vor desfăşura 7 mese rotunde la tema drepturile păturilor social-vulnerabile, nevoile şi identificarea de noi oportunități de creare a serviciilor sociale locale. Tot la capitolul informare şi instruire se va organiza un atelier cu principalii actori raionali/prestatori de servicii publice: Direcţia Generală Asistenţă Socială și Protecție a Familiei, Agenţia Servicii Publice, Casa Teritorială de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări Medicale, Centrele de Sănătate, Agenția pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspectoratul de Poliţie, iar galeria de acces în sediul Direcţiei Generale Asistenţă Socială și Protecție a Familiei va fi îmbunătăţită în contextul pandemiei (instalarea unui panou informativ digital/led în sala de așteptare, achiziţia şi instalarea unui sistem interfonic pentru facilitarea comunicării)”, a precizat dânsa.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).