În contextul crizei pandemice, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării intenționează derularea unui program etapizat de formare pe suita de aplicații Google pentru Educație, ce va asigura instruirea a peste 15 mii de profesori din întreaga țară, transmite IPN.
Este absolut cert că parteneriatul care se va construi cu gigantul american Google vine în Republica Moldova într-un moment crucial, vine atunci când mai mult ca oricând oamenii au nevoie de tehnologii performante în educație, de deschidere către diverse platforme de învățare pentru a face față provocărilor generate de pandemia COVID-19, a remarcat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.
Conform proiectului, profesorii și elevii vor avea acces gratuit la tehnologiile și instrumentele Google pentru Educație, din pachetul G Suite, care vor facilita predarea, învățarea, evaluarea și interacțiunea participanților la procesul de studiu, inclusiv la distanță, și vor asigura o platformă securizată și eficientă pentru sistemul educațional.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a salutat, în numele Guvernului Statelor Unite ale Americii, parteneriatul dintre gigantul american Google și Guvernul Republicii Moldova în domeniul educației. „America este alături de Republica Moldova în lupta cu COVID-19, iar soluțiile Google pentru Educație aduc tehnologiile și inovațiile în școală fiind intuitive și ușor de utilizat. Aplicațiile Google pentru educație sunt securizate și vor facilita comunicarea online dintre profesori și elevi, oferind o platformă unică și integrată. Astfel, vor fi șterse granițele și barierele dintre orașe și sate și toți vor avea oportunități egale, sistemul educațional devenind mai inclusiv”, a menționat diplomatul american.
G Suite conține un set de resurse de comunicare și colaborare, iar Google Classrom va simplifica sarcinile, va stimula colaborarea și va încuraja comunicarea perfectă pentru a face predarea și învățarea să fie mai productive și de impact, a menționat Roman Sorocan, specialist Google G Suite, responsabil pentru Moldova.
Parteneriatul cu Google a fost facilitat de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK AID prin intermediul Centrului „Clasa Viitorului”. În perioada crizei COVID-19, „Clasa Viitorului, în parteneriat cu Google au facilitat accesul la suita de aplicații Google pentru educație pentru 600 de profesori din 150 de școli din Republica Moldova. În perioada iulie-august, programul de formare va fi extins la nivel național.