În Săptămâna Luminată, la Casa de Cultură din satul Petrești, a avut loc seminarul raional cu genericul „Acasă – e lumea din noi”. Au participat lucrătorii de cultură din raion. Organizatorii evenimentului au fost Secția Cultură și Turism Ungheni, Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni și Casa de Cultură Petrești.
Activitatea a avut drept scop crearea posibilităților de studiere mai profundă a identității culturale în vederea cunoașterii zestrei și a rădăcinilor neamului. Obiectivele de bază ale seminarului au fost deschiderea unor perspective de pregătire culturală calitativă (argumentată științific, dar și practic), ce ar asigura competențe în depistarea posibelelor căi și mijloace de valorificare a culturii locale, cu perspectiva educației patriotice; dezvoltarea competențelor operatorilor culturali privind reorientarea activității spre valori, spre rădăcini, spre moștenire; îmbogățirea repertoriului formațiilor folclorice cu tradiții și obiceiuri locale.
Evenimentul a demarat cu un moment artistic – un colind pascal și obiceiul ,,Cu stropitul” prezentat de un grup de elevi din sat împreună cu directoarea Căminului Cultural, Olesea Lazariuc, și Natalia Ghermanschi, conducătoarea formației folclorice ,,Datina”.
Cu mesaje de salut și despre unele aspecte referitoare la cultura locală către audiență au venit Vadim Pîslaru, șeful Secției de Cultură și Turism și Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni.
O activitate plină de conținut a fost evoluarea grupului teatral ,,Flacăra” de la gimnaziul din Petrești, condus de profesoara de istorie Silvia Poiană, care au pus în scenă spectacolul ,,Destinul întors al Basarabiei”. Piesa s-a bazat pe opera poetului, publicistului, istoricului și fostului deputat în primul parlament al RM, Andrei Țurcanu, prezent la eveniment. Cu mult har și inspirație eleva Loredana Ciobanu a rostit pasaje desprinse din creația invitatului de onoare, dar foarte aproape de destinul acestuia: „Cel de Sus l-a aruncat într-un sat din Moldova, într-o mlaștină a lumii unde și broaștele se-neacă, pe un picior de plai, unde frate cu frate pizmuiește și vinde, iar la răscrucile dăinuirii în veac, uneori și ucide, acolo unde se află chiar (Matca Blestemului) dintâi, unde se cască mereu, indiferent de timp, de regimuri politice, o genune, o gaură neagră, care trage la fund orice trezire de zbor și tresărire de libertate”.
La rândul său Andrei Țurcanu a venit cu alocuțiuni despre destinul întors al Basarabiei, menționând în termeni științifici și artistici despre trecutul nebulos predestinat acestui petic de pământ, dar și despre realitățile actuale pe care le parcurge țara noastră.
„Este o simbioză dintre două genuri artistice, teatrul poetic și colectivul folcloric cu o înaltă ținută artistică. Au abordat teme importante ce țin de identitatea noastră ca popor. Prezența poetului Andrei Țurcanu și implicarea lui nemijlocită în spectacol a avut un impact emoțional în sufletul celor prezenți în sală” a menționat Mihail Ganga, profesor de muzică la L.T. ,,Elada” din satul Măcărești.
Potrivit Galinei Moraru, specialistă principală la Secția Cultură și Turism Ungheni: ,,Aceste mostre de etalare culturală au pus în valoare cuvântul rostit, cântat, șoptit. A fost o încărcătură emoțională mare care a lăsat de gândit și a pus în discuție valorile scoase în evidență. A fost o lecție bună pentru cei prezenți din sală”.
Despre rolul diversificării formelor de valorificare a culturii locale în educația patriotică a tinerii generații a vorbit Silvia Poiană, profesoară de istorie la gimnaziul „Gaudeamus” din satul Petrești. ,,Este o activitate de suflet în care s-au întâlnit două generații și au vorbit despre identitatea neamului nostru și datoria noastră este de a o păstra și promova pentru viitoarele generații”, a menționat profesoara.
În acest context, Galina Moraru, a menționat că este o împletire dintre două generații cu și prin cuvântul ctitorit de inegalabilul Andrei Țurcanu și cel al strămoșilor noștri, transpus scenic de grupul de teatru ,,Flacăra”, momente ce vin să bată la ușa conștiinței noastre.
Agenda activității a inclus și subiectele: valorile culturii și istoriei locale, bază și perspectivă pentru o revigorare și sporire a progresului cultural, tematici elucidate de Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni.
Despre apa în sistemul de valori al culturii tradiționale a vorbit Galina Moraru, specialist principal la Secția Cultură și Turism Ungheni. În acest aspect a avut loc transpunerea scenică a unei obicei popula vechi ,,La ghilit” prezentat de formația folclorică ,,Datina” de la Casa de Cultură din Petrești. ,,A fost o repetiție demonstrativă, un obicei care astăzi nu se mai practică, dar care vine să familiarizeze în special tânăra generație cu acele preocupări ale gospodinelor de cândva. Este un schimb de experiență între căminele culturale, o scotocire în lada de zestre a neamului.”
Mihail Ganga, profesor de muzică L.T. ,,Elada” din satul Măcărești, a menționat: Obiceiul ,,La ghilit”, readus în scenă de colectivul folcloric ,,Datina” de la Casa de Cultură din Petrești, ne-a transferat în acea lume când gospodinele satului scoteau primăvara la ghilit cele mai de preț podoabe și le întindeau pe iarba verde. A fost frumos și cred, de folos celor prezenți. A impresionat costumul autentic al gospodinelor”.
La finalul seminarului, au fost înmânate certificate de participare.