Potrivit UNICEF, statisticile din Republica Moldova arată că una din patru fete a fost supusă violenței fizice până la vârsta de 18 ani, iar trei din patru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani sunt supuși cel puțin unei forme de violență din partea părinților. În acest context, la sfârșitul lunii decembrie la Ungheni a avut loc conferința locală „O cameră doar a ei. Rolul feminismului în prevenirea violenței pe bază de gen”, organizată de UNICEF Moldova și UN Women, care a pus accentul pe modul în care feminismul poate contribui la prevenirea și combaterea violenței de gen.
„Înainte de a veni la această conferință am întrebat responsabilul pentru probleme sociale din cadrul Primăriei Ungheni câte semnale privind aplicarea violenței au fost înregistrate în acest an. Avem în jur de 150 de semnale de aplicare a violenței. Dintre acestea, 50 de cazuri sunt asupra femeilor și fetelor. Asta ar însemna că 30% din totalul de 150 de cazuri sunt cumva legate de femei și fete. Este ceva absolut inadecvat zilei de azi – trăim într-o societate dezvoltată, unde sunt puse în valoare principiile democratice, ceea ce presupune că toți oamenii sunt egali în drepturi”, a spus, prezent la conferință, primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.
Primarul s-a referit și la importanța egalității de gen la locul de muncă, spunând că în Primăria municipiului Ungheni 70% dintre angajați sunt femei. „Dacă îți propui să realizezi ceva de impact și eficient, atunci neapărat trebuie să ai în echipă și femei, pentru că ele sunt foarte bune în soluționarea diferitelor probleme legate de administrația publică locală”, a adăugat Alexandru Ambros.
Istorie de succes – cluburile femeilor trecute prin episoade de violență
În opinia Tatianei Lazăr, vicepreședintă a raionului Ungheni, este important să se discute despre fenomenul violenței: „Ne dorim foarte mult să prevenim fenomenul violenței și acolo unde există să eliminăm violența de orice tip”. Ea a apreciat că proiectul EVA, desfășurat de UNICEF și UN Women, a fost foarte util pentru raionul Ungheni. „Am beneficiat de informații, de schimb de experiență și am dori ca aceste cunoștințe să le replicăm comunității. În raionul Ungheni pe parcursul a doi ani, de când se implementează proiectul EVA, s-au constituit 9 cluburi ale femeilor care au supravețuit violenței domestice. Ele continuă să activeze, să comunice. Numărul membrelor în aceste cluburi continuă să crească. Un lucru care ne bucură este că și soții acestor femei vin la aceste întâlniri, ceea ce denotă că ei conștientizează că violența dăunează relației de cuplu. De asemenea, primăriile au aplicat la proiectul respectiv și s-au implicat activ în eliminarea violenței în bază de gen. Tot la Ungheni suntem în așteptarea deschiderii Centrului pentru victimele violenței sexuale, care va activa în cadrul Spitalului Raional Ungheni”, a mai spus Tatiana Lazăr.
Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni, a spus că 80% dintre angajații din educație sunt femei. „Calitatea procesului de învățământ este înaltă și totuși ceva nu e bine, pentru că atunci când formezi personalități, așa cum facem noi, pedagogii, e nevoie să fie prezenți atât bărbați, cât și femei. Din această cauză generația de azi suferă. Această problemă a apărut și din motiv că meseria de dascăl în prezent nu este atât de bine plătită și bărbații sunt nevoiți să meargă la alte munci decât cele din educație. Dacă revin la tema conferinței – fenomenul violenței există în societate și probabil nu va dispărea curând, dar faptul că noi am ales să vorbim despre acest fenomen nefast deja e de bine. Pentru că dacă vorbești, vii cu un avertisment către societate, să nu se mai comită astfel de acte. Noi raportăm semestrial cazurile de violență care se atestă în instituțiile de învățământ și nu le ascundem. Sunt raportate acele care sunt declarate, dar este și un număr mare de cazuri camuflate, de care nimeni din instituție nu vorbește”.
Participanții la conferință au mai avut ocazia să urmărească discuțiile din două paneluri, la care unul dintre subiecte a fost interpretarea și explicarea poveștilor/basmelor pentru copii, pentru a combate stereotipurile și a preveni violența împotriva femeilor și fetelor. S-a discutat, de asemenea, despre stereotipurile de gen existente în profesii, rolurile de gen în familii și violența în bază de gen, conexiunea dintre stereotipuri, dar și despre instrumentele de prevenire a violenței, inclusiv a violenței sexuale.
Proiectul EVA – promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, care e finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, a sprijinit 24 de localități din raioanele Cahul și Ungheni în a deveni campioane la capitolul egalitate de gen prin implementarea mai multor inițiative și sporirea protecției și accesului la servicii a victimelor violenței în baza de gen.