UNICEF și Asociația „Prietena Mea” au dezvoltat prima platformă pentru părinții cu copii cu dizabilități din Moldova – abilitare.md. Resursa online conține articole elaborate de psihologi și psihoterapeuți, care oferă sprijin și ghidaj pe parcursul diferitelor etape de acceptare a dizabilității. La elaborarea platformei au fost consultați peste 900 de părinți și îngrijitori, pentru a identifica nevoile și provocările cu care se confruntă zilnic, transmite IPN.
Abilitare.md va oferi ghiduri și cursuri special concepute pentru părinți, despre cum să gestioneze nevoile specifice ale copiilor lor, dar și cum să abordeze provocările legate de atitudinile și comportamentele din societate, cum ar fi discriminarea și stigmatizarea. „Munca de până acum ne-a arătat cât de important este sprijinul și răspunsul la nevoile reale ale părinților. Tocmai de aceea, abilitare.md a venit ca o resursă esențială disponibilă la un click distanță din orice colț al țării. Credem în puterea comunității și ne dorim ca această platformă să inspire schimbare, să apropie oamenii și să contribuie la construirea unei societăți mai incluzive și mai empatice”, a subliniat fondatoarea Asociației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, gazda evenimentului de lansare.
Platforma își mai propune să sprijine mamele și tații din întreaga țară, încurajându-i să formeze grupuri de suport. „Ne dorim ca această platformă să fie mai mult decât un site web – vrem să devină o rețea dinamică de advocacy pentru copiii cu dizabilități și familiile acestora, creând spații pentru participare, împărtășirea experiențelor și sprijin reciproc. Grupurile și comunitățile de părinți dețin o putere importantă, iar experiențele și perspectivele lor colective au o valoare imensă. Prin aceste rețele, părinții nu doar că se sprijină reciproc, ci se și împuternicesc unul pe celălalt să devină agenți ai schimbării”, a menționat reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj.
Coordonatoarea de proiect în cadrul Oficiului KfW la Chișinău, Mariana Rotaru, a remarcat că această lansare marchează un moment deosebit în societate și, anume, faptul că pune la dispoziție o sursă veridică de informație, de resurse, de sprijin pentru cei care, zi de zi, cu devotament și dragoste necondiționată au grijă de copii cu dizabilități. „Îmi doresc ca abilitare.md să fie mai mult decât o platformă, să fie un partener, o comunitate, o familie în care fiecare membru își împărtășește experiențe, idei inovatoare, sfaturi practice și o vorbă caldă de suport”, a spus Mariana Rotaru.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a subliniat că „abilitare.md reprezintă un exemplu concret de creare a unui sistem de suport pentru familiile cu copii cu dizabilități, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale rămâne angajat să colaboreze pentru a dezvolta politici care să asigure incluziunea și șanse egale pentru toți copiii”.
Pe lângă sprijinul direct oferit părinților, platforma se adresează și specialiștilor care lucrează cu copiii cu dizabilități, extinzându-și astfel impactul în mediul educațional. „Această platformă nu vine doar în sprijinul părinților, ci oferă un suport important și pentru sistemul educațional. Știm că succesul în educație este posibil atunci când părintele și cadrul didactic – educatorul sau profesorul – lucrează împreună, în aceeași direcție, cu activități coordonate și adaptate nevoilor copilului”, a declarat șefa Direcției Management în învățământul general la Ministerul Educației și Cercetării, Viorica Negrei.
Platforma abilitare.md este parte a proiectul UNICEF „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, implementat de Asociația „Prietena Mea”, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.