Scriitoarea și jurnalista Antonina Sârbu a trecut în lumea celor drepți, fiind răpusă de COVID-19. „O pierdere grea pentru presa, cultura și arta din țara noastră. A plecat dintre cei vii Antonina Sârbu – scriitoare, jurnalistă, iubitoarea de frumos și promotoare a artei din țara noastră. Deși fragilă în aparențe, a știut să stea dârz de partea luminii și a dreptății, și a avut generozitatea de a pune mereu pe alții în prim-plan”, scrie într-un necrolog Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, transmite IPN.
După absolvirea Facultății de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova, Antonina Sârbu a lucrat mai mulți ani la diverse publicații din Republica Moldova, între care „Moldova Suverană“, „Capitala”, „Ziarul de Gardă“, dar și la „Euro TV”. Timp de câțiva ani a condus Departamentul de programe pentru femei la Fundația „Soros-Moldova”. A debutat ca scriitoare în 1984. A semnat mai multe volume de proză și poezie, printre cele mai cunoscute fiind romanul-confesiune „Vulpea argintie”, în 2018.
„Antonina Sârbu a știut mereu să recunoască talentul și să susțină binele. Am admirat devotamentul și dăruirea ei în promovarea operei celui care i-a fost soț și suflet pereche – pictorul Andrei Sîrbu, artist ce a contribuit la înnoirea limbajului plastic din spațiul basarabean, promotor al accentelor moderniste în pictură”, menționează șeful statului.
„Expoziția „Metaforme”, pe care a conceput-o și lansat-o la începutul acestui an, a fost un rezultat extraordinar al efortului său de a aduna, din colecții publice și private, întreaga operă a artistului Andrei Sîrbu în același spațiu. Urma o expoziție similară și la București, însă boala nu i-a mai permis să realizeze acest proiect”, a constatat cu regret Maia Sandu.
Prietenii și colegii de la Fundația „Soros-Moldova” scriu pe pagina de Facebook a organizației că „Antonina Sârbu a fost o mare promotoare a activităților pentru îmbunătățirea situației femeilor în țara noastră. În timpul celor aproape 6 ani, în care Antonina Sârbu a fost parte a echipei Fundației, dumneaei a lucrat la prevenirea cancerului mamar prin instruirea medicilor de familie; la sporirea eficacității dialogului, comunicării, fortificării și colaborării dintre ONG-urile de femei; la monitorizarea și reducerea atitudinii discriminatorii față de femei; la promovarea dialogului privind echitatea genurilor sociale, dar și la stabilirea unui set clar de standarde jurnalistice ale echității sociale dintre femei și bărbați în mass-media. Este clar că progresul din ultimii ani, în domeniul echității de gen, în Republica Moldova este meritul, într-o proporție foarte mare, și al doamnei Antonina Sârbu”.
La 6 noiembrie curent Antonina Sârbu ar fi împlinit 65 de ani.