Lunile mai și iunie au trecut, putem spune, sub un cod galben unic de pericol meteorologic: ba ploi torențiale, ba arșiță de peste 30 de grade. Cu toate acestea, cireșele, căpșunele, zmeura, coacăza, caisele s-au copt. Într-o cantitate mai mică decât am dori, dar sunt totuși. Dar ce se întâmplă cu culturile de câmp? Ce recoltă ne vor permite să strângem?
Apropo, la 1 iulie, când se pregătea acest material, într-un șir de întreprinderi agricole din raionul Ungheni a început recoltarea culturilor de toamnă, deși unii au purces la seceriș săptămâna trecută. Potrivit directorului SRL „Prog-Agroter”, Iurie Vrabie, au început recoltarea grâului, iar peste 3-4 zile vor secera și orzul, care în acest an s-a copt mai târziu. Anul trecut, recoltarea grâului a început la 25 iunie. Se presupune că recolta va fi în medie de aproximativ 37 de chintale la hectar, anul trecut au recoltat 25 de chintale, acum doi ani – 53. Anii sunt diferiți. Toamna trecută a fost secetoasă și grâul a intrat în iarnă slăbit, ploile din mai nu au putut schimba ceva. Acum, toate forțele sunt concentrate la recoltare, după aceasta se va putea vorbi despre rezultate concrete. Este prea devreme să vorbim și despre calitatea grâului.
Continuând discuția despre recolta curentă, șeful Direcției Agricultură și Alimentație a raionului, Viorel Scutaru, a menționat că prognozele de recoltă nu sunt foarte bune, deoarece condițiile meteorologice din toamnă nu au contribuit la înfrățirea grâului, iar ploile de primăvară nu au avut un rol important, cum se spune, baza recoltei de culturi de toamnă se pune în toamnă. Potrivit interlocutorului, numai la SRL „Agrosfera-BM”, datorită utilajelor performante, care nu le găsești în alte întreprinderi din raion, s-a semănat grâul la adâncimea corespunzătoare, unde a avut umiditatea necesară, toamna plantele au înfrățit bine, prin urmare, aici prognozele de recoltă sunt bune – până la 50-60 de chintale la hectar, spre deosebire de 30 în raion. Această cantitate e mai mică decât anii precedenți. Se pare că nu este o problemă, deoarece securitatea alimentară va fi asigurată, pentru că vor obține mai mult decât este necesar. Despre calitatea cerealelor se va putea vorbi după recoltare. Dacă în acest timp nu vor cădea ploi, ea va fi mai bună, precipitațiile reduc, de obicei, conținutul de gluten din cereale.