Campania de informare „Reducerea stigmei asociate cu COVID-19”, cu mesajul: „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”, a fost lansată pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19. Campania, planificată pentru două luni, este lansată în contextul eforturilor Uniunii Europene de oferire a suportului necesar Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei, în cadrul Inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru sănătate”, transmite IPN.
Potrivit unui comunicatul de presă al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, campania își propune să combată stereotipurile și stigmatizarea socială asociată cu COVID-19 prin promovarea unei comunicări și informări publice corecte, deschise și empatice, dar și prin exemple practice și recomandări pentru sprijinirea comunităților și persoanelor afectate de epidemie,
Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, susţine că Uniunea Europeană rămâne aproape de oamenii din Republica Moldova în timpul pandemiei COVID-19. „Pe lângă sprijinul tehnic oferit până acum, împreună cu partenerii de la OMS, în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate”, lansăm o campanie de comunicare împotriva stigmei sociale legată de această boală. Sperăm să informăm și să sensibilizăm publicul și mass-media cu privire la aspectele legate de modul în care se simt persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 și care este o abordare sănătoasă pentru a comunica despre ele”, a spus Peter Michalko.
Igor Pokanevych, reprezentant al OMS în Republica Moldova, a menționat că stigma și frica de anumite boli transmisibile împiedică vindecarea lor. „Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că nimeni nu este invincibil și oricine se poate infecta, iar aceasta nu este o rușine și nu avem de ce să ne ascundem. Informarea corectă, încrederea în asistența medicală, înțelegerea bolii, adoptarea măsurilor eficiente, prevenirea, testarea și, implicit, tratamentul ne pot ajuta să avem grijă de siguranța noastră și a celor dragi”, a spus Igor Pokanevych.
În perioada pandemiei, cele mai stigmatizate categorii ale populației sunt: grupurile minoritare etnice sau rasiale; persoanele care au contractat SARS-CoV-19, cei care sunt bolnavi și cei care s-au tratat de COVID-19, dar și apropiații acestora; reprezentanții diasporei sau cetățenii care au venit din statele afectate; medicii și lucrătorii medicali; lucrătorii din prima linie; persoanele fără adăpost; persoanele cu dizabilități; persoanele cu afecțiuni cronice care prezintă simptome similare cu noul coronavirus.
Acțiunile campaniei pot fi urmărite pe paginile Facebook ale Uniunii Europene, OMS Moldova, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.