Guvernul a aprobat Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2030” – document ce indică direcția de dezvoltare a țării și a societății pentru următorul deceniu. Potrivit autorităților, Strategia are la bază principiul ciclului de viață al omului, drepturile și calitatea vieții acestuia și include patru piloni ai dezvoltării durabile, cu zece obiective corespunzătoare pe termen lung, transmite IPN.
Primul pilon ține de economia durabilă și incluzivă, iar printre obiective se numără creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților economice, precum și creșterea accesului oamenilor la infrastructura fizică, utilitățile publice și condițiile de locuit. Un alt obiectiv este ameliorarea condițiilor de muncă și reducerea ocupării informale.
Capitalul uman și social robust este cel de-al doilea pilon, care are ca obiective garantarea educației de calitate pentru toți și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții și asigurarea dreptului fundamental la cea mai bună sănătate fizică și mintală. Printre acestea se mai numără un sistem de protecție socială solid și incluziv și asigurarea unui echilibru între muncă și familie.
Pilonul „instituțiile oneste și eficiente” prevede asigurarea unei guvernări eficiente și incluzive și a supremației legii, precum și promovarea unei societăți pașnice, sigure și incluzive. Mediul sănătos este al patrulea pilon, care prevede asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur.
Secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, a declarat că documentul operațional de implementare a prezentei Strategii va fi planul național de dezvoltare, care va include acțiunile și sursele financiare corespunzătoare necesare pentru implementarea obiectivelor strategiei, în conformitate cu strategiile sectoriale. Planul național de dezvoltare va fi elaborat pentru o perioadă de trei ani, în baza priorităților incluse în strategiile sectoriale elaborate pentru implementarea prezentei Strategii.
Potrivit autorităților, realizarea acestor obiective, prin aplicarea principiului „nimeni să nu fie lăsat în urmă”, va orienta Republica Moldova spre dezvoltarea durabilă. Urmând imperativul integrării europene, exprimat nemijlocit prin implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte, prezenta Strategie adoptă conceptul utilizat de țările Uniunii Europene pentru măsurarea calității vieții oamenilor în zece dimensiuni, sporirea calității vieții fiind scopul strategic al documentului.
Proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030” urmează să fie examinat în Parlament.