Inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a desfășura anual în octombrie Lunarul de conștientizare a cancerului de sân (cu analiza situațională în teritoriu și pe țară) are scopul de a atrage atenția și de spori prevenirea, depistarea precoce, tratamentul și supraviețuirea persoanelor cu cancer la sân.
Cancerul de sân actualmente reprezintă cea mai frecventă formă de neoplazii (Nota redacției: Neoplazia indică procesul de formare a unui nou țesut tumoral, dat de creștere anormală a celulelor, indiferent dacă este malignă sau benignă. Boala neoplazică se referă atât la creșteri maligne, cât și la cele benigne) la femei, constituind o problemă majoră cu impact global,continental, local cauzată de morbiditatea și mortalitatea constant înaltă.
Cancerul de sân afectează cel mai mult femeile în vârstă, majoritatea persoanelor având peste 50 de ani la momentul diagnosticului, dar 1 din 5 cazuri noi de cancer de sân poate apărea înainte de 50 ani.
Dacă ar fi să facem un clasament al cauzelor de deces pe raionul Ungheni, atunci cancerul de sân ar fi pe locul II. Pe locul I e cancerul de colon și intestinul gros, depistat în rândul femeilor. De asemenea, conform datelor statistice prelucrate de Medicul Specialist Oncolog al IMSP Spitalul Raional Ungheni, Viorel Faigher, un indicator pozitiv atins conform prevederilor Programului Teritorial Ungheni de Control și Prevenire al Cancerului în TA Ungheni pentru anii 2017-2025 este atingerea țintei de depistare a cancerului mamar în stadiile incipiente 1-2 la un indicator de 70-72% (cu efort ulterior al Întregului Sistem Medical Teritorial de al îmbunătăți), și depistarea cancerului mamar în stadiile 3-4 de 28-34% cu o tendință spre diminuarea lui, iarăși cu efortul sistemului medical teritorial.
Mortalitatea prin cancer de sân de-a lungul anilor se menține de 27 cazuri la 100.000 populație cu o descreștere esențială în anii 2020 și 9 luni a anului 2021 (cauzată de pandemia SARS-COV-2), constituind 18,3 cazuri la 100.000 populație.
Factorii de risc pentru apariția cancerului de sân, sunt: supraponderabilitatea (indicele majorat al masei corporale); lipsa exercițiilor fizice active; fumatul (sau aflarea nemijlocită în apropierea fumului de țigară); evitarea expunerii excesive la radiații, inclusiv solare; consumul de alimente nesănătoase. Acești factori se numesc modificabili – în prezența unei voințe ferme pot fi excluși cu valențe pozitive pentru sănătate pentru mai mult timp.
Factorii de risc nemodificabili în apariția acestei boli netransmisibile urmează a fi cunoscuți fără excepție, acordându-i-se o atenție prioritară, ca: vârsta (peste 50 de ani); factorii genetici- 10% din cazurile depistate de acest cancer sunt ereditari (mutație moștenită sau căpătată a genelor specifice acestui cancer); istoric familial cu cancer de sân; țesut mamar dens (se face dificilă palparea și observarea cancerilor pe mamografii ale sânilor (hiperplazia lobulară atrofică); afecțiuni benigne ale sânilor (hiperplazia lobulară atrofică); prima menstruație mai devreme de 12 ani; absența sânilor; lipsa alăptării la sân.
Prevenirea acestei boli netransmisibile se poate asigura prin respectarea următoarele măsuri profilactice: de îndeplinit vizite mai frecvente la medicul de familie după vârsta de 40 de ani după recomandările specialiștilor (1 dată în 6-12 luni); începerea screening-ului mamar cu autocontrol, ultimul urmând a fi explicat profesional de medicul de familie în scopul accentuării vigilenții profilactice duble; efectuarea de screening – RMN (rezonanța magneto-nucleară) la nivelul sânilor ce ajută la depistarea precoce a cancerului; Mamografia – rol central în depistarea modificării la nivelul sânilor înainte ca pacientul să le simtă, depistându-se tumorile prea mici pentru a fi simțite de la vârsta de 50 ani.
Tomografia cu tomosinteză – cea mai performantă metodă de depistare. Pentru femeile tinere – se recomandă ecografii mamare (conform protocolului clinic similar național).
Intervențiile conexe care reduc riscul de cancer mamar includ: Alăptarea prelungită; activitate fizică regulată; controlul permanent al indicelui masei corporale; evitarea consumului abuziv de alcool; evitarea utilizării prelungite a hormonilor; evitarea expuneri excesive la radiații, îndeosebi la razele ultraviolete; evitarea consumului de tutun și altor articole de tutun existente în uz.
Obiectivul Inițiativei Globale (GBCI) al OMS este de a reduce mortalitatea globală prin cancer de sân cu 2, 5 % pe an, evitând astfel 2,5 milioane de decese cauzate de cancer la sân la nivel global între anii 2020-2040.