Recent a văzut lumina tiparului la Ungheni cel de-al VIII-a număr al revistei ”Patrimoniu istoric”, editat de Asociația Istoricilor ”Nicolae Iorga”.
Contactat de noi, Corneliu Prepeliță, președintele asociației și redactor-șef al revistei, a spus că volumul conține informații despre evenimentele ce s-au desfășurat în 1918, în special în regiunea Ungheniului, când a avut loc Marea Unire ”a românilor și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România” (nota redacției: text preluat din cuvântarea solemnă rostită la încheierea Adunării Naționale de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918). În primul capitol cititorii vor găsi informații despre unele aspecte istorice ale acelei vremi, cât şi două articole din istoria satelor Măcărești și Alexeevca.
Și de această dată echipa redacțională a păstrat tradiția celor două compartimente ”Personalități naționale și locale” și ”Istoria Memoriei”. În primul vom găsi articole despre cine au fost și ce au realizat Vasile Gafencu, Daniel Ciugureanu și Alexandru Malanciuc. În celălat vom citi materiale semnate de elevi. Corneliu Prepeliță a precizat că își dorește să promoveze elevii cu inițiativă, care doresc să cunoască istoria națională.
Anume aceasta s-a și menționat în prefața primului număr al publicației: ”Dorim să subliniem că revista nu numai va valorifica, ci va fi şi un punct de reper pentru efcientizarea comunicării profesor-elev şi a comunicării acestora cu diferite comunităţi. Graţie acestui proiect, vor fi colectate documente, fotografii istorice şi mărturii locale de mare valoare, care vor îmbogăţi nu numai istoria ţinutului, ci şi istoria naţională. Menţionăm importanţa faptului că nu numai adulţii, dar mai ales copiii trebuie să aibă simţul responsabilităţii de a cunoaşte istoria propriei familii şi a comunităţii în care s-au născut”.
Președintele asociației a mai subliniat că toate cele 8 numere ale revistei, ce au văzut lumina tiparului, au fost donate bibliotecilor școlare, Bibliotecii Publice raionale ”Dimitrie Cantemir”, dar și Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și bibliotecii ”Bogdan Petriceicu–Hasdeu” din Chișinău. ”Totodată am donat și albumul fotografic ”Crâmpeie ale istoriei basarabenilor din raionul Ungheni în fotografii de epocă”, a precizat istoricul.
Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni și autorul unui articol, ne-a spus că această revistă este un lucru bun și totodată evocă perseverență, fiindcă nu e ușor să tipărești o publicație, cu atât mai mult două ediții într-un an. Revista este bianuală. În același timp, el a mai subliniat un aspect ce merită menționat, faptul că echipa de la ”Patrimoniu istoric” le oferă oportunitatea profesorilor de istorie de a face cercetări pe lângă sarcina de bază – cea didactică.
Corneliu Prepeliță ne-a dezvăluit în premieră că numărul 10 al revistei va fi dedicat deportărilor, deoarece în 2019 se împlinesc 70 ani de la acest eveniment tragic pentru poporul român din Basarabia.