Cei care au organizat valul de deportări din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a fost conducerea de atunci a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești și un reprezentat special al partidului bolșevic trimis de la Moscova. Reprezentatul NKVD-ului sovietic a fost una dintre figurile principale care a organizat deportările în cauză, notează IPN.
„La data de 7 mai 1941 a fost redactată un fel de rugăminte pe numele lui Stalin în care se motivează că aici, în Basarabia, după ce a fost anexată de către Uniunea Sovietică, s-au mai păstrat elemente ostile puterii sovietice, s-au mai păstrat persoane care continuă lupta împotriva Uniunii Sovietice. Iată aceste argumente ideologice au stat la baza cererii de a permite deportarea din Basarabia”, a declarat istoricul Anatol Petrencu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.
În total au fost deportate 22.648 de persoane. Din numărul respectiv, 652 de persoane erau primari, considerați lideri, gospodari, învățați și cu familii model în societate. „Ei au fost considerați chiaburi. Puterea sovietică lucra împotriva celor care considerau că exploatează munca altor oameni. În categoria de chiaburi au intrat tocmai cei mai harnici, cei mai buni. Le-am putea spune fermieri cu anumite rezerve. Erau modele de gospodării de agricultură pentru acel timp și tocmai acele persoane au fost deportate”, a adăugat istoricul.
Potrivit lui, pe lângă primari și familiile lor, au existat 980 de activiști ai partidelor politice, 137 de moșieri, 440 de polițiști, ofițeri ai armatei albe, ofițeri ai armatei țariste, 64 de ofițeri români, 1948 de mari comercianți și 411 posesori ai unor imobile importante în stat.
Istoricul român Marius Diaconescu susține că ținta sovieticilor a fost clasa intelectuală, funcționarii de stat și primarii care erau fruntea societății. „Atunci când tu distrugi intelectualii unui popor, practic distrugi întregul popor. Asta a fost strategia sovietică”.
„Rusia n-a fost un prieten, Rusia n-a fost mamă, n-a fost tată. Rusia a fost cel mai mare dușman al românilor din toate timpurile. Zeci de mii de oameni au fost luați din casă noaptea, fără haine, fără mâncare, încărcați în vagoane de transportat vite, pe căldură sau pe frig, fără apă, fără mâncare și duși. Departe de casă fără ca să știe frate de soră sau mamă de tată”, a precizat Marius Diaconesc.
Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 și a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940. Urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul 26.173 de persoane – deportate, inclusiv 5.033 persoane arestate și 14.542 persoane deportate din RSS Moldovenească.