72 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste se împlinesc astăzi, 6 iulie. În această zi a anului 1949, au fost scoase din casele lor și duse la un alt capăt de lume peste 11 mii de familii. Peste 35 de mii de oameni, a căror viață s-a împărțit în „până la” și „după” sau care nici nu au ajuns în exil, murind pe drum de frig, foame și boli, în vagoane de vite. Cei 35 de mii de oameni sunt o parte din zecile de milioane de victime provocate de-a lungul anilor de regimul autoritar stalinist, a remarcat președintele Maia Sandu într-un mesaj de comemorare a victimelor deportărilor, transmite IPN.
„Pentru noi ei sunt bunicii sau părinții cuiva, care nu s-au mai întors acasă. Sunt copiii născuți departe de patrie, preoții, învățătorii și gospodarii satelor noastre, cărora li s-a luat tot ce au agonisit. Mulți dintre ei, nici până astăzi, nu au reușit să-și facă dreptate și să-și restituie bunurile”, menționează șefa statului.
Al doilea val de deportări a arătat fața reală a regimului totalitar: drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și limba pe care o vorbeau, fiind instaurate frica și controlul total asupra societății. La peste 70 de ani distanță, datoria urmașilor e să-i ajute pe supraviețuitorii deportărilor și, mai ales, să nu uite ororile acelor vremi. Memoria vie este singura garanție că asemenea crime nu se vor mai întâmpla și că omul va rămâne mai important decât orice mașinărie statală, a declarat președintele Maia Sandu.
Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări.