71 de ani de la al doilea val de deportări staliniste se fac astăzi, 6 iulie. În iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Au fost deportați femei, copii, bătrâni și cei mai buni gospodari. Mulți dintre ei eu revenit peste ani, alții nu au mai apucat. Evenimentul a fost comemorat astăzi de premierul Ion Chicu, dar și de unele partide parlamentare și extraparlamentare, care au depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste „Trenul durerii”, transmite IPN.
„Cei care mai sunt astăzi printre noi, victimele și urmașii deportaților, sunt mărturia unei rezistențe acerbe. Poate că nicio guvernare nu va fi în stare să le răscumpere pierderile materiale și spirituale pe care le-au suportat atunci, dar să le evocăm amintirea și să le mulțumim e de datoria noastră. Ce ne-a oferit această lecție de istorie e că, indiferent de atrocitățile și suferințele prin care a trecut poporul nostru, demnitatea nu ne-a pângărit-o nimeni încă, iar dragostea de țară nu moare într-un vagon, nici n-o îngheață gerurile Siberiei”, a menționat premierul Ion Chicu.
Flori au depus și membrii Partidului Acțiune și Solidaritate, în frunte cu Maia Sandu. Potrivit PAS, motivul adevărat al acestor deportări a fost dezrădăcinarea și deznaționalizarea populației băștinașe, iar scopul a fost construirea omului nou, a omului sovietic. „Astăzi mentalitatea „omului sovietic” este în adâncul sufletului multor nostalgici și politicieni de la Chișinău care, dacă ar întoarce timpul înapoi, nu ar ezita să repete acest calvar. Astăzi ca niciodată suntem obligați să fim uniți și să purtăm memoria celor care au stat în fața tăvălugului sovietic și au pierdut tot. Unitatea este arma cu care putem învinge și construi o societate puternică bazată pe libertate, bunăstare și respect reciproc. Suntem datori să păstrăm veșnică memoria celor care nu s-au mai întors acasă și să nu mai admitem să se repete niciodată acest calvar”, se menționează într-un comunicat de presă al PAS.
Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, consideră că „onorarea memoriei victimelor inocente ale unui regim criminal ne obligă să reiterăm condamnarea fermă a opresiunii, a totalitarismului în orice formă ideologică ar fi mascate”. Politicianul consideră că cea mai frumoasă pildă pentru semeni ar fi să nu se mai permită „amatorilor de autoritarism politic să ne întoarcă de pe drumul pe care am purces ireversibil – consolidarea identității și a mândriei naționale, ralierea la națiunile europene, la spiritul democratic care domină într-un stat de drept și, desigur, schimbarea urgentă a „guvernării –catastrofă” pentru Republica Moldova”.
Evenimentul a fost comemorat și de mișcarea Politică Unirea. Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a menționat că, din păcate, „Rusia revine la anexarea de teritorii, cum a făcut-o în Ucraina cu regiunea Crimeea și ocuparea regiunii Donbas, și ne spune deschis că mai devreme sau mai târziu ne va veni rândul să ne preia înapoi în cadrul Rusiei Mari”. „Ei nu se dezic de crimele pe care le-au comis în 29 și 40. Deși au fost condamnate aceste crime, în 89, de Uniunea Sovietică, astăzi ei revin la politica lui Stalin, ei revin la modul agresiv în care s-a comportat chiar și Hitler și cu care împreună au împărțit Europa, Polonia, Țările Baltice. Este un pericol major care este în fața noastră și e grav că nimeni nu spune un cuvânt împotrivă”, a relatat acesta.
Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an la data de 6 iulie.