Președinta Maia Sandu consideră 7 aprilie nu va fi niciodată o zi obișnuită în Republica Moldova. În 2009, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere libertate și democrație – și au schimbat mersul istoriei. „Crimele din 7 aprilie 2009, ignorate timp de mulți ani, își așteaptă judecata, încercând răbdarea oamenilor. Și ea va veni”, menționează șefa statului într-un mesaj citat de IPN.
„7 aprilie 2009 ne-a făcut mai cetățeni. Mai implicați, mai curajoși, mai activi. Deși anii următori ne-au pus la multe încercări, am știut să ne apărăm libertatea și nu am permis Moldovei să degradeze în dictatură. Cu determinare și curaj, am reușit să ne luăm țara înapoi. Construim acum, în Moldova, un stat corect și eficient, care își respectă și își apără cetățenii, nu-i minte și nu-i jecmănește”, susține Maia Sandu.
Președinta spune că guvernarea a început să facă regulă în instituțiile de stat. A pornit reforma sistemului judecătoresc și a procuraturii. Și acest fapt va ajuta la curățarea statului de corupți și criminali.
„Avem o cale lungă înainte și, chiar dacă numeroasele crize din ultimii ani – pandemia, prețurile galopante, războiul din Ucraina – complică parcursul nostru, mergem înainte. Lucrăm în fiecare zi ca să transformăm Republica Moldova într-o țară pentru oameni”, a mai spus Maia Sandu.
Pe 7 aprilie 2009 a avut loc un protest masiv, cu participarea în mare parte a tinerilor care se declarau nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, câștigate de comuniști. Au fost răniți atât civili, cât și polițiști. Oficial a fost înregistrat un singur deces, al lui Valeriu Boboc, tânăr snopit în bătaie în PMAN. Potrivit datelor Procuraturii, după evenimentele din aprilie 2009, persoanele care au spus că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plângeri. În alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale. În 71 de cazuri au fost pornite cauze penale, iar cele mai multe – 42 – au fost inițiate pentru tortură. Alte 19 cauze au fost pornite pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, iar zece – pentru alte categorii de infracțiuni.