Numărul de persoane cu dizabilități din Republica Moldova a ajuns la aproape 170 de mii, ceea ce reprezintă 6,7% din populația cu reședință obișnuită a țării. Dintre acestea, 11,4 mii sunt copii cu vârsta până la 17 ani. Informația a fost prezentată de Biroul Național de Statistică cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, care este marcată anual la 3 decembrie, transmite IPN.
Conform raportului Casei Naționale de Asigurări Sociale, 55,2% dintre aceste persoane au dizabilitate accentuată, 28,4% – dizabilitate medie, iar 16,3% – dizabilitate severă. Majoritatea persoanelor cu dizabilități au vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani, iar bărbații reprezintă 52,4%. Cea mai mare pondere a persoanelor cu dizabilități se înregistrează în raionul Șoldănești (17,3%), Telenești (10,6%) și în raionul Edineț (9,8%}.
Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilităţi beneficiază de pensie de dizabilitate. La evidența CNAS, la 1 ianuarie 2024, pensionarii de dizabilitate au constituit 62,8%, iar beneficiarii de alocaţii – 37,2%.
Fiecare al doilea beneficiar este persoană cu dizabilitate din copilărie și aproape fiecare al cincilea – copil cu dizabilitate în vârstă de până la 18 ani.