Satul Cornești, o localitate pitorească cu oameni gospodari, a îmbrăcat straie de sărbătoare, marcând 605 ani de la prima atestare documentară. Evenimentul a fost celebrat cu fast, culoare și emoție, reunind întreaga comunitate sub genericul „Din neam în neam, satul ne este leagăn”.
Alaiul tradițional, format din localnici îmbrăcați în costume populare, a străbătut satul cu cântece și strigături, invitând oamenii la sărbătoare. Atmosfera a fost una de bucurie și mândrie locală.
„Este un prilej plăcut de a sărbători cu toții împreună. E sărbătoarea satului, ocazie cu care ne-am adunat de la mic la mare să vestim că satul trăiește”, a declarat cu emoție Tamara Roșca, conducătoarea artistică a Căminului Cultural din Cornești.
Evenimentul a reunit săteni, oaspeți de onoare și oficiali. Printre invitați s-au numărat deputatul Andrian Cheptonar și alte personalități originare din sat. Cu un discurs dedicat istoriei localității a venit Daniela Vacarciuc, doctor în științe pedagogice. „Satul meu natal este o vatră strămoșească, menționată pentru prima dată acum 605 ani într-un hrisov domnesc semnat de Alexandru cel Bun. De-a lungul timpului, generații întregi au lăsat urme adânci pe răbojul vremii”, a menționat ea.
Despre evoluția și perspectivele de dezvoltare ale localității a vorbit Lucian Manole, șef adjunct al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, Ungheni: „Satul se dezvoltă constant, iar acest lucru se datorează implicării autorităților și a locuitorilor. În acest sens, localitatea va beneficia de susținere financiară pentru construcția unui apeduct.”
Primarul satului, Iurie Țurcanu, a adresat un mesaj de felicitare tuturor locuitorilor și a înmânat diplome de merit celor mai activi cetățeni, în semn de recunoștință pentru contribuția lor la viața comunității.
Programul artistic, desfășurat la Căminul Cultural, a adus voie bună și emoție. Au evoluat colectivul folcloric din localitate, interpretul Valeriu Mocanu, iar parodistul Nicolae Hodină a smuls ropote de aplauze cu momentele sale umoristice.
Sărbătoarea de la Cornești a fost, astfel, nu doar un omagiu adus trecutului, ci și o celebrare a prezentului și a spiritului de comunitate care face ca satul să trăiască prin oamenii săi.