O echipă de 42 de lucrători medicali vor ajuta medicii din spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul în lupta cu COVID-19. Cadrele medicale au ajuns în țară astăzi și se vor afla aici timp de 15 zile, transmite IPN.
Viorica Dumbrăveanu, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, a mulțumit părții române pentru suportul oferit, remarcând că, gestul făcut de poporul român, care se confruntă la fel cu efectele pandemiei, este unul apreciabil și de valoare înaltă. „Este valoros pentru că această activitate vine de la inimă la inimă și vine întru a consolida sistemul de sănătate și pentru a salva vieți omenești, destine de fapt”, a remarcat ministra.
Oleg Țulea, ministrul afacerilor externe și integrării europene, a apreciat suportul generos oferit de România, calificându-l ca fiind „foarte important” pentru spitalele din Moldova. „Această decizie demonstrează o dată în plus, solidaritatea României cu Republica Moldova și este încă un exemplu elocvent al importanței deosebite a parteneriatului strategic care există între țările noastre și pe care l-am sărbătorit trei zile în urmă, dar mai simplu spus, al relațiilor temeinice și trainice care ne leagă”, a remarcat ministrul.
Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, aflat în vizită la Chișinău, a declarat că astăzi se va discuta în ședința de Guvern de la București acordarea unui sprijin Republicii Moldova în contextul crizei pandemiei cu COVID-19, în sumă de circa 3,5 milioane de euro. Ministrul a transmis condoleanțe, în numele României, familiilor tuturor celor care și-au pierdut viața în lupta cu COVID-19 și le-a urat însănătoșire grabnică celor bolnavi.
„Sperăm că în aceste două săptămâni vom lucra cot la cot, vom împărtăși experiențele noastre, vom aduce un suport suplimentar pentru pacienții noștri în diagnosticul, managementul și tratamentul pacienților cu COVID”, a declarat Andrei Uncuța, director interimar al Spitalului Clinic Republican.
La Chișinău a ajuns astăzi și o parte din echipamentul de protecție din partea României. Este vorba despre: 3000 de combinezoane de protecție, 6000 de măști FFP2, 6000 de măști chirurgicale, 11500 perechi de mănuși și 100 viziere. De asemenea, România a oferit zece izolete.