Anual, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Scopul declarării acestei zile este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune. Cancerului îi sunt atribuite 1 din 4 decese la nivelul Europei şi este a doua cauză de moarte prematură.
În raionul Ungheni anual între 240 și 250 de oameni din raionul Ungheni sunt luați la evidență primară. Viorel Faigher, medic oncolog, ne spune că fiecare al patrulea pacient luat la evidență e în stadiul IV de boală atunci când e târziu. „La această fază a bolii tratamentul este mai costisitor și mai puțin eficient” ne specifică medicul.
În continuare specialistul ne oferă un șir de recomandări, care ar duce la prevenirea bolii. Astfel, cei care fumează să renunțe, consumul de băuturi alcoolice cu moderație, evitarea expunerii la soare, evitarea creșterii în greutate și limitarea consumului de alimente grase.
Viorel Faigher a enumerat și un șir de semne, care trebuie să ne pună în gardă. „De importanță vitală în prevenirea și tratamentul cancerului sunt semnele de avertizare, unele simptome, care la prima vedere ar părea nesemnificative, anume acestea trebuie să ne facă să ne prezentăm pentru o consultație la medic. Semnele acestea sunt: rănile sau iritațiile umflăturile care nu se vindecă, sângerări sau secreții neobișnuite, îngroșări, umflături sau noduli în diverse părți ale corpului, dificultăți în înghițire, indigestie, schimbări evidente în aspectul negilor și alunițelor, tuse supărătoare, răgușeală persistentă și pierderea nemotivată în greutate”.