31 de ani au trecut de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Pe 2 martie, la Chișinău, dar și în alte localități din țară au loc mitinguri de comemorare. Președinta Maia Sandu, comandant suprem al forțelor armate, a declarat că în 1992 a fost un război nedrept și inegal, cu armata rusă și trupele de mercenari care au însoțit-o, transmite IPN.
În cadrul mitingului de la monumentul Maicii Îndurerate, președinta Maia Sandu a declarat că astăzi sunt cinstiți ce care au luptat pentru apărarea independenței țării, cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața. „Suntem alături de rudele eroilor, de părinții lor îmbătrâniți, de văduvele și copiii care au pierdut oameni dragi în luptele de la Nistru. Peste 31 de ani de la începutul acelui război, sacrificiul celor căzuți la Nistru nu este uitat. Lupta oamenilor de rând, a polițiștilor, voluntarilor și combatanților pentru apărarea independenței Moldovei nu se uită. În Ziua Memoriei și Recunoștinței ne angajăm să nu uităm niciodată prețul enorm pe care l-au plătit eroii căzuți în lupte, veteranii, familiile lor”, a notat șefa statului.
Potrivit ei, nimeni nu și-a dorit acel război, care a venit ca o năpastă. „Nu ni l-am dorit atunci și nu ni-l dorim nici acum. Suntem un popor pașnic, construim un stat în care este loc pentru toată lumea. Eforturile noastre sunt îndreptate acum spre unitatea tuturor cetățenilor, indiferent pe ce parte a Nistrului trăim. Mai avem de lucru ca să suturăm ruptura adâncită în luptele din 1992, dar în toți acești ani am păstrat pacea în țara noastră. Noi vrem să trăim în pace”, a mai spus Maia Sandu.
„Amintirea primei zile de război ne marchează și astăzi la 31 de ani distanță. În aceste vremuri tulburi ne dor și mai mult amintirile legate de pierderile în luptele care au avut loc în războiul de pe Nistru. În istoria mondială”, a declarat ministra afacerilor interne, Ana Revenco. Potrivit ei, amintirea acelor sacrificii trebuie să trezească astăzi vigilență și grijă față de cetățeni, față de stabilitatea socială și securitatea țării, iar astfel nu mai fie admise amenințări, agresiuni și dezbinări.
În acțiunile de luptă au participat în jur de 30 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar câteva sute au fost râniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.