Pentru alegerile parlamentare din România, care vor avea loc în data de 5 și 6 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi organizate 30 de secții de votare, dintre care 7 vor fi organizate la Chișinău. Alegătorii își vor putea da votul între orele 7.00-21.00, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, ambasadorul României, Daniel Ioniță, a precizat că la sediul Ambasadei, din str. București 66/1, nu va mai fi organizată secție de votare. Dar vor fi organizate două secții în imediata apropiere: la Liceul „Gh. Asachi”, str. București, 64. Totodată, la Secția consulară a Ambasadei, din str. Gh. Ureche, 2, va fi organizată o singură secție de votare, însă a fost deschisă o nouă secție în imediata apropiere: la Liceul teoretic „Miguel de Cervantes”.
Ambasada României recomandă alegătorilor care se prezintă la urne să poarte măști, să își dezinfecteze mâinile la intrarea în localul de vot, după fiecare contact cu alte persoane sau cu obiecte care ar putea fi atinse și de alte persoane, precum și la ieșirea din localul de vot. Se recomandă păstrarea distanței fizice de minimum 1 metru față de ceilalți participanți la procesul electoral în timp ce se află în interiorul secției de votare și în timp ce așteaptă la rând să intre în localul de vot.
În cazul persoanelor cu simptome respiratorii evidente sau febrilitate vor fi stabilite proceduri stricte și sigure pentru accesul în localul de vot. Urna mobilă nu va fi disponibilă.
Dacă alegătorul are domiciliul în străinătate, poate vota la orice secție organizată în străinătate cu: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu. Dacă reședința este în străinătate, alegătorii pot vota la orice secție organizată în străinătate cu: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, etc. Cu titlul de excepție , la aceste alegeri cetățenii românii cu pașapoarte expirate în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 pot vota. Actul de identitate trebuie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței.
Daniel Ioniță a spus că toate secțiile de votare vor avea suficiente buletine de vot, iar dacă, ipotetic la una din ele nu vor ajunge buletine, există posibilitatea ca acestea să fie completate cu buletine de vot aduse de la altă secție de votare.