Campania națională de împădurire de toamnă a fost lansată de Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva”. Planul autorităților este de a planta 26 de milioane de puieți pe 4.000 de hectare. Acțiunea va începe pe 16 noiembrie, în satul Mălăiești, raionul Orhei, transmite IPN.
Potrivit organizatorilor, campania de împădurire reprezintă un pas important către un viitor mai verde și mai sănătos pentru Moldova. Prin implicarea autorităților, a sectorului privat, a ONG-urilor și a cetățenilor, se poate construi un mediu înconjurător durabil pentru generațiile viitoare.
„Peste 24.000 de hectare de teren au fost puse la dispoziție pentru împădurire. Un acord istoric de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro, a fost semnat în luna septembrie. Această finanțare va sprijini plantarea a 63.000 de hectare de păduri în următorii patru ani, construcția a 30 de depozite de lemn, a unui centru seminologic și a trei pepiniere moderne, precum și construcția a peste 265 de kilometri de drum forestier. Proiectul va crea noi locuri de muncă în zonele rurale”, a anunțat ministrul mediului, Sergiu Lazarencu.
Directorul „Moldsilva”, Victor Durbală a îndemnat cetățenii să se alinieze acestei acțiuni: „Fiecare copac plantat va fi un simbol al responsabilității noastre față de natură și față de viitorul Moldovei. În această toamnă vom vrea noi păduri pe o suprafață de peste 3400 de hectare”, a declarat Victor Durbală.
La nordul țării, pe terenurile primăriilor din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sîngerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești și Rezina, vor fi plantate păduri pe o suprafață de peste 940 de hectare. În zona centrală a Moldovei, în raioanele Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hîncești, Criuleni, Anenii Noi și Ialoveni, vor fi create păduri pe o suprafață de peste 1150 de hectare. La sud, în raioanele Leova, Cahul, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Taraclia și municipiul Cahul, vor fi plantate păduri noi pe o suprafață de peste 1200 de hectare.
Programul face parte din inițiativa națională de extindere a pădurilor, ceea ce presupune plantarea a 145.000 de hectare de păduri în următorii 10 ani. În primii doi ani de la lansarea programului, peste 300 de milioane de lei au fost alocate sectorului silvic, permițând achiziționarea de echipamente moderne, inclusiv tractoare, rotovaitoare și mulcere, astfel facilitând plantarea primelor 11 000 de hectare.
Autoritățile îndeamnă populația să participe activ și să contribuie la reconstrucția unui mediu durabil. Doritorii să participe la plantări o pot face începând cu 16 noiembrie, alegând terenurile din apropierea regiunii unde locuiesc. Mai multe informații și detalii despre modalitatea de înscriere pentru participare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției „Moldsilva”, la secțiunea „Participă la plantări toamna 2024”.