La data de 25 mai este marcată ,, Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți”, eveniment menit de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiţi, de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.
Reprezentanți ai poliției susțin că fuga de acasă reprezintă doar o soluție imediată la problemele cu care se confruntă copiii, dar ei nu realizează decât mai târziu că se expun unor pericole majore, precum exploatarea sau abuzul.
Statistica pe țară
Din numărul total de copii dispăruți în Republica Moldova: – 14% dintre aceștia devin victime ale unei forme de abuz sau exploatare; alte 5,7% ajung pe mâna traficanților în scopul exploatării lor; – 2% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilirire a custodiei parentale; – 4,3% dintre copiii fugari sunt implicați de către alte persoane în săvârșirea infracțiunilor; – 1,4 % sunt depistați decedați.
Ungheni: Toți copiii care au abandonat domiciliului au fost găsiți
De la începutul anului și până în luna aprilie la Inspectoratul de Poliție Ungheni au fost înregistrate 5 cazuri de plecare voluntară a copiilor de la domiciliu sau din instituțiile sociale. Dintre care 4 copii au plecat din propria familie, iar unul a plecat din centrul de plasament, unde a fost plasat. Din numărul total de copii care au abandonat domiciliul, toți au fost găsiții.
Reguli
În cazul în care copilul a plecat de acasă este important să cunoașteți: În mod prioritar, contactați rudele apropiate și prietenii copilului, acestea fiind primele locuri unde se refugiază; Verificați la domiciliu dacă eventual copilul nu a lăsat vreun mesaj, dacă au dispărut careva lucruri sau bunuri din casă; În mod de urgență, sesizați Poliția și prezentați datele care să ajute la depistarea copilului: semnalmente, semne particulare(semne vizibile care pot veni în ajutor, cicatrice, tatuaj, caracteristicele vestimentației), o fotografie recentă a copilului.
Istoricul acestei zile
În anul 1983, preşedintele SUA, Ronald Reagan, a avut iniţiativa de a declara ziua de 25 mai ca fiind a copiilor dispăruţi. Decizia vine după ce la 25 mai 1979, Etan Patz, un băieţel de şase ani din Manhattan, a dispărut fără urmă. Cazul la apariţia unei adevărate mişcări,care au dus la modificarea legislaţiei şi îmbunătăţirea metodelor de depistare a copiilor dispăruţi.
Începând cu 2001, ziua dedicată copiilor dispăruţi a devenit internaţională, fiind promovată de Centrul internaţional pentru copiii dispăruţi şi exploataţi (International Centre for Missing & Exploited Children).