Recent unghenenii au fost martorii unui alt spectacol jucat pe scena Palatului de Cultură Ungheni. Aceștia au avut ocazia să vizioneze spectacolul „1946”, în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea foametei”, semnată de scriitoarea Larisa Turea, spectacol în memoria victimelor foametei din 1946-1947.
Trupa de actori ai Teatrului Republican „Luceafărul”, condus de Vitalia Grigoriu, au prezentat scene cu un impact emoțional puternic ale acelor ani de restriște a foametei organizate de sovietici și lupta pentru existență a basarabenilor din acele vremuri.
Spectatorii care au urmărit cu strângere de inimă acele scene dureroase ne-au mărturisit că nu prea au cunoscut multe din dedesubturile acelor ani grei: „Despre foamete am cunoscut câte ceva din cele povestite de bunica mea, care a apucat acele vremuri. Ea spunea că lumea o duceau foarte greu, mai ales iarna, când nu aveau nici de foc, nici ce mânca, iar primăvara când grâul sau orzul încolțea, oamenilor nu le ajungea răbdare ca să se coacă, dar îl măcinau de verde, îl amestecau cu buruian, ca să fie mai mult, cu lobodă, cu știr, făceau un fel de turte fierbinți pe care nu așteptau să se răcorească și de la ele își aprindeau stomacul, mațele, se umflau și mureau”, spune Nina, o locuitoare din raionul Ungheni.
„De multe lucruri am auzit, dar ca să se mănânce carne de om, e ceva groaznic, nu cunoșteam. A fost ceva ieșit din comun, ceva înjositor, ceva de neacceptat”, a mai adăugat Nicolae, locuitor al municipiului Ungheni.
Potrivit actorului teatrului Republican „Luceafărul”, Ion Jitari, rolurile jucate de actori produc anumite stări emotive, generate de timpurile prin care au trecut băștinașii noștri. „Noi prin acest spectacol vrem să reînviem memoria buneilor și străbuneilor noștri, care au trăit acele atrocități organizate și a doua lecție este să nu uităm istoria, pentru că cei care nu țin cont de istorie riscă să o repete, ceea ce mi se pare cel mai grav. Este un spectacol-document, care transmite un mesaj, transmite vocea oamenilor, sunt niște mărturii a oamenilor, care au trăit fiecare cuvânt care sunt și în „Cartea foametei”, scrisă de doamna Larisa Turea și în spectacolul nostru. Noi am făcut o selecție din acea carte voluminoasă, de altfel spectacolul ar fi durat două săptămâni fără întrerupere”.
La finalul spectacolului, primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie a venit cu un mesaj de mulțumire și apreciere către actori și cu o constatare vizavi de această piesă: „E o scenă de viață care reflectă timpurile grele și suferinde ale neamului nostru. Este un prilej de meditație, reeșind din ceea ce am vizionat astăzi în scenă”.
De menționat că trupa teatrului „Luceafărul” se află la al 7-lea turneu prin țară cu acest spectacol pentru a putea transmite oamenilor din țara noastră acel peisaj sumbru, acele timpuri dureroase prin care a trecut poporul nostru.