Marcată pe 15 octombrie, Ziua Internațională a Spălatului pe Mâni este o zi anuală dedicată creșterii conștientizării și înțelegerii cu privire la importanța spălării mâinilor cu săpun ca un mod ușor, eficient și accesibil de a preveni bolile și de a salva vieți.
Sloganul pentru Ziua Internațională a Spălatului pe Mâni 2019 este ”Mâini curate pentru toți”, care se concentrează pe importanța echității de spălare a mâinilor. Tema acestui an urmează impulsul să nu lase pe nimeni în urmă în agenda dezvoltării durabile. Inegalitățile în facilitățile de spălare a mâinilor și programele eficiente de promovare a spălării mâinilor pot pune populația la un risc mai mare pentru boli care le afectează sănătatea, educația și rezultatele economice.
Ziua Internațională a spălării mâinilor este concepută pentru a încuraja și susține o cultură globală și locală de spălare a mâinilor cu săpun, a reflecta asupra stării de spălare a mâinilor în întreaga lume și a sensibiliza cu privire la beneficiile spălării mâinilor cu săpun.
Instalațiile de spălare a mâinilor pot fi ”fixe” sau ”mobile”. Facilitățile ”fixe” includ chiuvete cu robinete, găleți cu robinete și robinete tip în timp ce facilitățile ”mobile” includ căni sau bazine destinate spălării mâinilor. Termenul de săpun include săpun de baie, săpun lichid, detergent praf sau apă cu săpun.
Doar 60% din populația lumii are acces la o instalație de spălare a mâinilor de bază. În țările cel mai puțin dezvoltate din lume, doar 28% dintre oameni au acces la instalațiile de bază pentru spălarea mâinilor. În prezent, există 17 țări în care peste 10 milioane de persoane nu au facilități de spălare a mâinilor. Disponibilitatea de săpun și apă la instalațiile de spălare a mâinilor variază substanțial. Doar 47% din instalațiile de spălare a mâinilor de bază sunt ”fixe”.
Oamenii sunt mult mai puțin susceptibili să țină săpun și apă la instalațiile de spălare a mâinilor ”mobile” și, prin urmare, să se spele pe mâini mai rar. În unele districte sau regiuni întregi pot avea acces mai mic la instalațiile de spălare a mâinilor.
In prezent, doar 34% dintre persoanele care trăiesc în zonele rurale au acces la o instalație de bază pentru spălarea mâinilor. Oamenii din mediul rural au mai puțin șanse să aibă acces la săpun și apă.
Doar 53% din școlile lumii oferă ”facilități de bază pentru spălarea mâinilor” pentru elevi. Aceasta înseamnă că în prezent 900 de milioane de elevi nu au unde să se spele pe mâini. Accesul la instalațiile de spălare a mâinilor de bază este, de obicei, mai mare în școlile secundare decât în școlile primare și mai mare în școlile urbane, comparativ cu școlile rurale. Multe școli au instalații de spălare a mâinilor, dar apa și săpunul sunt frecvent disponibile.
În țările cu venituri mici și medii, pacienții sunt expuși la rate de infecții asociate asistenței medicale de cel puțin 2 ori mai mari decât în țările cu venituri mari. Igiena mâinilor este cunoscută a fi un factor cheie în reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale. La nivel global, 57% din unitățile de îngrijire a sănătății au facilități de bază pentru igiena mâinilor în punctele de îngrijire. Datele din 54 de țări cu venituri mici și medii au arătat că 35% din unitățile de asistență medicală nu au apă și săpun disponibile pentru spălarea mâinilor. Există inegalități în țări și între nivelurile de îngrijire a sănătății.
În tot ceea ce facem, trebuie să ne asigurăm că, comunitățile contribuie la proiectarea programelor de spălare a mâinilor și că factorii de decizie și managerii de programe creează un mediu în care discriminarea legată de igienă nu este tolerată.
”Mâini curate pentru toți” înseamnă că nimeni nu este lăsat în urmă în aceste eforturi.