După mai bine de o lună și jumătate de când a fost sistată activitatea piețelor din municipiul Ungheni, agenții economicii care își desfășurau activitatea în incinta acestora, se plâng că au ajuns la capătul răbdării, dar și al pușculiței.
Pentru mulți dintre ei, comerțul era singura sursă de venit în familie, iar de la închiderea pieței, de la data de 16 martie, aceștia au rămas de izbeliște. Pe lângă lipsa de venituri, comercianții de produse alimentare, mai ales cei de mezeluri, dar și de produse ușor alterabile s-au văzut nevoiți să-și arunce investițiile la gunoi.
„Închiderea pieței ne-a luat prin surprindere. Mă aprovizionasem cu multă marfă. Nu am reușit să o vând în ultima zi de piață, când am fost anunțați că activitatea va fi sistată. Am încercat să propun acasă pe la cunoscuți. Le dădeam la prețul cu care le-am luat de la producător, numai ca să le pot vinde. Nici așa nu am reușit să realizez toate produsele. Am aruncat produse expirate de peste 10 mii de lei. Afacerea era una de familie, stoparea asta ne-a pus în dificultate, mai ales că avem și credit, care în pofida circumstanțelor trebuie plătit”, ne-a mărturisit Mariana, vânzătoare la рiața сentrală.
În timp ce agenții economici își calculează deja pierderile și au ajuns la capătul răbdării și al disperării, se pare că piața сentrală nu va fi printre primele unități care se vor bucura de relaxarea măsurilor de restricție.
Haralambie Chirilov, președintele Uniunii Cooperativelor de Consum, se arată pesimist în ceea ce privește redeschiderea pieței în timpul apropiat. „Este încă devreme ca să putem da un asemenea verdict. Cu atât mai mult cu cât numărul cazurilor de îmbolnăvire este în continuă creștere. Se poate de presupus că dacă se va ridica starea de urgență la 15 mai am putea redeschide porțile, dar eu sunt mai pesimist. Vom vedea ce vor hotărî cele două comisii de situații excepționale, cea a raionului și a municipiului”, a explicat dânsul.
Conform calculelor, acesta ne-a declarat că în primul trimestru piața a înregistrat pierderi de circa 150 mii lei. Pierderi, care nu ar fi existat dacă piața activa și încasa acele taxe de la agenții economicii. La rândul său, îi compătimește și pe cei puțin peste 1000 de comercianți, care au rămas de aproape două luni fără piață de desfacere a mărfurilor.
„Cu toții au avut de pierdut, dar într-adevăr cei mai afectați au fost comercianții de produse alimentare, fiindcă acestea au un termen de valabilitate. Odată cu deschiderea pieței agricole, am abordat chestiunea cu referire la hala de carne și lactate, pentru a fi redeschise prin aceeași modalitate, am ieșit chiar și cu un demers de la agenții economici, ne vom reîntoarce la acest subiect după data de 15”, a mai adăugat Haralambie Chirilov.
Pe de altă parte, Ghenadie Mitriuc, președintele raionului și totodată președintele celulei de monitorizare permanentă a evoluției infecției COVID-19, s-a arătat mai pozitiv față de situația la moment.
„Începând cu data de 4 mai, au apărut deja primele schimbări. La momentul de față, sincer nu pot să apreciez când își vor relua piețele activitatea, fiindcă noi ne supunem comisiei și celulei naționale. Aceste întrebări le adresăm și noi Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Este îmbucurător faptul că prim-ministru și președintele țării au confirmat că starea de urgență va fi ridicată pe data de 15 mai. Presupun și sper că atunci vor apărea schimbări majore privind reluarea regimului normal de activitate”, a conchis Ghenadie Mitriuc.
Între timp, Comisia Situații Excepționale Națională, a adoptat pe 8 mai 2020, decizia ca piețele să activeze de luni 11 mai. În Ungheni Piața Mixtă (Piața Centrală) de pe strada Vlad Țepeș va activa de marți, 12 mai. Aceasta va avea un nou orar de lucru: marți, joi, sâmbătă.