Republica Moldova împărtășește valorile culturale și spirituale ale spațiului francofon. În anul de studii 2020-2021, limba franceză este studiată, la nivelul învățământului general, de 117 788 de elevi. Datele sunt prezentate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, marcată astăzi, 20 martie, transmite IPN.
În susținerea calității procesului educațional de formare a competențelor de comunicare în limba franceză, sistemul educațional beneficiază de suportul partenerilor strategici în promovarea francofoniei: Ambasada Franței, Alianța Franceză din Moldova şi Agenția Universitară a Francofoniei. „Mai multe universități și instituții de învățământ profesional tehnic din țară realizează programe de formare pe filiera francofonă, oferind studenților oportunități reale de creștere profesională. Activități culturale și științifice, mobilitățile academice oferă tinerilor francofoni din țară noi orizonturi de manifestare și oportunități de angajare”, menţionează ministerul.
MECC precizează că, la 18 octombrie 2018, a fost încheiat Pactul Lingvistic între Republica Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei pentru perioada 2018 – 2022, în temeiul căruia Republica Moldova și-a reiterat angajamentul său în cooperarea moldo-francofonă. „Francofonia este o valoare care ne unește în jurul idei de solidaritate, fraternitate și valori europene comune, este o formă de expresie a dialogului intercultural și de promovare a relațiilor de prietenie dintre țări”, se arată în mesajul ministerului.
Și președintele țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei. Șefa statului a precizat că Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de mai bine de 25 de ani. „Sute de mii de tineri și adulți din țara noastră învață, cunosc și vorbesc limba franceză și prin ea sunt parte a spațiului cultural francofon. Transmit, cu această ocazie, un gând bun tuturor profesorilor de limbă franceză”, se arată în mesaj. Maia Sandu aminteşte că, în februarie, la Paris, a purtat o discuție productivă cu Louise Mushikiwabo, secretar general al OIF. „M-a bucurat deschiderea OIF de a examina posibilitatea sprijinirii reformei justiției și predării limbii franceze pentru trupele de carabinieri. Sper că realizarea acestor programe ne va apropia și mai mult, iar Moldova își va consolida participarea în spațiul francofon”, a menţionat Maia Sandu.
Ambasada Franţei în Republica Moldova anunţă că o misiune exploratorie a grupului „Agenția Franceză pentru Dezvoltare” va vizita Republica Moldova în perioada 21-24 martie. Aceasta va examina oportunitățile de sprijin pentru dezvoltarea economică și socială a țării, precum și posibilitățile de susținere a reformelor din Moldova.