Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC) a lansat repartizarea celor 10 000 de laptopuri achiziționate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”. Primul lot de 2400 de laptopuri a fost recepționat de MECC și a fost repartizat ieri, 14 aprilie. Despre aceasta a anunțat ministrul educației, culturii și cercetării, Lilia Pogolșa, transmite IPN.
„Chiar dacă la nivel global a fost raportat un deficit mare de laptopuri și piese necesare pentru fabricarea acestora, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, de comun cu partenerul de cooperare, Banca Mondială, a reușit să achiziționeze 10 000 de laptopuri – o cantitate maxim disponibilă pentru acest moment. Acest număr ne va permite să acoperim în totalitate necesitățile elevilor din ciclul gimnazial și liceal. Urmare a acestei distribuții de tehnică, niciun copil care învață la gimnaziu sau liceu nu va rămâne în afara procesului educațional din cauza că nu are acasă un computer de la care să se conecteze la lecții”, a precizat Lilia Pogolșa.
Prezent la eveniment, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a accentuat importanța achiziției pentru sistemul educațional din țară. „Investițiile de azi în sistemul de învățământ vor da roadele peste 10-15 ani. Avem nevoie absolută de investiții în intelect, în materia cenușie a tinerei generații, care în timpul apropiat va prelua pârghiile acestei țări și este de responsabilitatea noastră să asigurăm ca viitoarele generații sa fie mai inteligente și mai pregătite decât noi, cei din ziua de astăzi”, a declarat Aureliu Ciocoi.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, atât cele 2400 de laptopuri recepționate, cât și cele 7600 care urmează să fie furnizate de agentul economic săptămâna viitoare, vor ajunge în toate raioanele țării. Potrivit informațiilor furnizate de către directorii instituțiilor de învățământ general din țară, 9484 de elevi din clasele a V-XII-a au nevoie de calculator pentru a se conecta la lecțiile desfășurate online.
Laptopurile procurate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” sunt dotate cu sistem de operare licențiat, iar costul total al achiziției este de 2 914 200 de dolari. Proiectul este un împrumut investițional, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022.