În săptămâna 1-7 august Republica Moldova, alături de alte 175 de țări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA).
Scopul acestei inițiative este de a încuraja alăptarea și, prin ea, de a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, a susține și promova alăptatul ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții. Potrivit specialiștilor laptele matern fiind singurul aliment care satisface nevoile de creștere și dezvoltare a copilului.
În Ungheni conform datelor statistice medicale prezentate de Sectorul statistico-analitic și informativ al Centrului de Sănătate Ungheni pentru anii 2018-2019, se constată un trend constant pozitiv, exprimat în cifre. La 100 copii născuți în 2018 – alăptați la sân până la vârsta de 3 luni – 91,8 %, până la 6 luni – 85,9 %, până la 1 an -78,6 %. Pentru anul 2019 constatăm aceeași evoluție. Responsabilii spun că acești indicatori sunt cu mult mai înalți comparativ cu alte raioane ale țării, inclusiv și țară.
Nicolae Deliu, șef Secție Promovare a Sănătății din cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni (DCSP), ne spune că această statistică pozitivă se datorează rolului important al asistenței medicale primare din raionul Ungheni și a Școlii Mamei și a Copilului, care activează conștiincios în fiecare Centru de Sănătate Autonom din raionul Ungheni în mobilizarea mamelor și instruirea lor conform prevederilor unui GHID practic, aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Primii 3 ani de viață joacă un rol decisiv în dezvoltarea copilului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă toate mămicile și viitoarele mămici să ofere cel mai frumos dar copilului său – să alăpteze de la primele secunde din viața copilului până la vârsta de 2 ani și chiar mai mult.