Potrivit datelor Institutului Oncologic în anul 2018 în țara noastră, au fost înregistrate 1125 paciente cu cazuri noi de cancer mamar și respectiv, total la evidența la moment sunt 9 700 paciente.
Situația rămâne îngrijorătoare și pentru 2019. În primele 6 luni au fost incluse în tratament 514 de persoane cu cancer mamar, proporția între stadiile precoce (I+II) este 62,6 la sută. De menționat faptul, că fiecare a treia femeie este depistată în stadiile III și IV de boală, ceea ce reduce din eficacitatea tratamentului pentru această maladie. În conformitate cu Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, document aprobat prin Hotărârea Guvernului Repunlicii Moldova nr. 1291 din 2 decembrie 2016, țara s-a angajat să sporească cu 25% rata de depistare precoce a cancerului în stadiile I și II până în anul 2019.
Începând cu 1985 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la inițiativa Societății Americane a Cancerului, a stabilit prin convenție internațională, că luna octombrie sa fie dedicată Lunii Internaționale de Conștientizare a Cancerului Mamar. Scopul acestui eveniment este atragerea atenției și sporirea atenției pentru conștientizarea, depistarea precoce, tratamentul și îngrijirea paliativă a persoanelor cu cancer de sân.
Cancerul glandei mamare actualmente are cea mai mare incidență dintre toate tipurile de cancer în rândul femeilor și este în ascendență la nivel global din cauza creșterii speranței de viață, a majorării gradului de urbanizare și a unui stil de viață nesănătos.
La nivel global, în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.
Incidența prin cancerul mamar la nivel global este în continuă creștere și pentru comparație în 2018 (datele Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului în comun cu OMS) se înregistrează următorii indicatori la 100 mii populație ai incidenței: 99,1 – Franța; 85,4 – Germania; 75,3 – Serbia; 51,6 – România; 53,6 – Federația Rusă; 50,4 – Belorusia; 48,2 – Republica Moldova; 44,6 – Ucraina.
Mai mulți factori de risc pentru cancerul mamar au fost bine documentați. Cu toate acestea, pentru majoritatea femeilor care prezintă cancer de sân nu este posibilă identificarea factorilor de risc specifici. Un istoric familial al cancerului la sân crește riscul cu un factor de două sau trei. Unele mutații, în special la BRCA1, BRCA2 și p53, conduc la un risc foarte mare pentru cancerul de sân. Cu toate acestea, aceste mutații sunt rare și reprezintă o mică parte din sarcina totală a cancerului de sân.
Factorii de reproducere asociați cu expunerea prelungită la estrogeni endogeni, cum ar fi debutul ciclului menstrual precoce, menopauza târzie, vârsta târzie la prima naștere sunt printre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul de sân. Hormonii exogeni, de asemenea, exercită un risc mai mare pentru cancerul de sân. Contraceptivele orale și utilizatorii de terapie de substituție hormonală prezintă un risc mai mare decât cei care nu utilizează. Alăptarea are un efect protector.
Asupra poverii cancerului de sân contribuie diferiți factori de risc modificabili, excluzând factorii de reproducere, cum ar fi: 21% din totalul deceselor cauzate de cancerul de sân la nivel mondial se datorează consumului de alcool, excesului de greutate și obezității, inactivității fizice. Proporția a fost mai mare în țările cu venituri ridicate (27%), iar cel mai important contribuitor a fost supraponderabilitatea și obezitatea. În țările cu venituri mici și medii, proporția cazurilor de cancer mamar care se atribuie acestor factori de risc a fost de 18%, iar inactivitatea fizică a fost cel mai important determinant (10%).
Cancerul de sân este vindecabil, atunci când este depistat devreme!