consideră Elena Romanciuc, elevă la liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni care timp de un an și-a făcut studiile în SUA în cadrul programului FLEX
Mi-ar placea nespus de mult daca scolile moldovenești ar oferi mai multe posibilități pentru activități după ore și elevii ar prezenta mai mult interes față de asta. De exemplu, în SUA eu am practicat diverse sporturi, temele pentru acasa le făceam în timpul lecțiilor libere – study halls, sau la prânz, respectiv, puteam să mă ocup cu ceva interesant după lecții.
Pentru fiecare sezon (toamna, iarna, primăvara) elevii puteau să aleaga din cel putin 3 tipuri de sport, dar și cluburi școlare (poezie, educație agriculturală, antreprenoriat, cărți, etc.). Astfel, ei erau încurajați să facă mișcare, să învețe să colaboreze cu cei din echipă și să facă o pauza de la efortul intelectual.
Totusi, îmi dau foarte bine seama că problema nr. 1 a școlilor din Moldova este lipsa de bani pentru renovarea sălilor de sport și procurarea echipamentului necesar, precum și indiferența pe care o manifestă elevii, principalul motiv fiind prea multe teme pentru acasă.
Un alt lucru care mi-aș dori să fie ca în SUA este ca noi să ne dăm seama care este scopul principal al școlii. Acolo elevii nu învață pentru note, ci pentru a înțelege lumea din jur. Niciodată nu am văzut ca cineva să copie la un test sau sa prezinte lucrarea altcuiva pentru a primi nota maximă. Elevilor nu le este rușine să nu știe răspunsul la o întrebare. Ei înțeleg ca motivul pentru care noi mergem la școală este de a învăța despre lucrurile din jur, nu pentru a primi 10 pe linie.
Eu cred că sistemul nostru de învățământ nu este chiar atât de rău. Spre deosebire de americani, copiii de la noi au oportunitatea de a învăța mai mult, ceea ce într-un oarecare mod îi ajută să hotărască în ce domeniu vor să activeze în viitor.
P. S. Interviul cu Elena Romanciuc citiți-l miercuri, 17 iunie 2020 la rubrica Tête-à-tête.