Au demonstrat că le pasă de mediul în care trăiesc! Sute de copii și tineri din municipiul Ungheni, alături de profesori, educatori și părinți au participat pe data de 20 septembrie la activitățile de salubrizare organizate în cadrul Zilei Mondiale a Curățeniei. Evenimentul a fost organizat și desfășurat de Primăria municipiului Ungheni, împreună cu societatea civilă, în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor lor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia.
Doritorii de a se implica în acțiunile de igienizare și de colectare a deșeurilor au fost invitați să completeze, în prealabil, un formular de participare, indicând numărul de participanți și spațiul selectat pentru a fi salubrizat. Cetățenilor și instituțiilor care s-au înregistrat pentru participare la eveniment le-au fost distribuite mănuși și saci de gunoi. Cu sloganul „Un mediu curat este un mediu sănătos”, circa 2000 de ungheneni, de la mic la mare, au făcut curățenie pe spațiile publice și zonele verzi din cele 7 cartiere ale orașului fiind colectate peste 20 de tone de gunoi.
La activitățile dedicate Zilei Mondiale a Curățenie au participat în număr mare elevii și profesorii din cele 5 licee din municipiul Ungheni („M. Eminescu”, „Gh. Asachi”, „I. Creangă”, ”A. Pușkin”, „V. Alecsandri”), Școala primară „Spiridon Vangheli”, Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, Colegiul Agroindustrial și Școala Profesională. Au fost colectate deșeurile de pe spațiile adiacente instituțiilor de învățământ și scuarurile din cartierele Dănuțeni și Tineretului, din Parcul Central și de pe malurilel Lacului Delia. Elevii liceelor „V. Alecsandri”, „M. Eminescu” și discipolii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei au salubrizat zonele adoptate în cadrul Programului „Adoptă un spațiu public”: scuarul din preajma „Troiței Martirilor Neamului”, spațiul public de lângă Liceulul Teoretic „M. Eminescu”, Parcul „La Izvor” și zona verde din perimetrul străzilor Suceava și Arcașii lui Ștefan.
Daniela Mihăilă, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, responsabilă de mobilizarea și organizarea colegilor să participe la Ziua Mondială a Curățeniei, a declarat că elevii acestei instituții susțin și participă cu drag la toate proiectele ecologice, menționând: „ Cu toții știm că problema mediului este una dintre cele mai strigente la nivel mondial. Consider că este de datoria noastră să ne mobilizăm ca împreună să trăim într-un mediu curat. Planeta este casa noastră comună și noi suntem responsabili de starea acesteia”.
Chiar dacă sunt mici, copiii din grădinițe au participat și ei cu mult entuziasm la activitățile de curățenie. Astfel, micuții de la Grădinița creșă „Solnîșco” împreună cu educatorii au salubrizat terenul de joacă de pe strada Hasdeu, nr. 13. „Mulți copii trec zilnic după grădiniță, școală și se joacă pe acest teren. Am ales să facem curățenie aici pentru că era foarte mult gunoi: hârtii, sticle din plastic. Doi locuitori ai blocurilor din preajmă au ieșit să ne ajute. Ei au apreciat ceea ce facem, fapt care i-a motivat și mai mult pe copii” a menționat Anastasia Holodcova, directoarea grădiniței creșă.
Copiii din grupele mari și educatorii Grădiniței creșă „Tereza Sobolevschi” au strâns gunoaiele de pe terenul adiacent instituției, iar copiii de la Grădinița creșă „Steluța” au ieșit să facă ordine în scuarul din centrul orașului.
De asemenea, părinții copiilor care frecventează Grădinița creșă „Guguță” au acceptat cu drag să participe alături de educatori la acțiunile de colectare a deșeurilor de pe spațiul public de lângă grădiniță, stadionul din preajmă și căile de acces spre grădiniță. În acest mod dânșii au oferit copiilor un exemplu de implicare și comportament civic responsabil.
Alături de copii, tineri și adulți, au participat activ la acțiuni de colectare a deșeurilor Grupurile de Inițiativă Locală „Pyretus” și „Vasilica” din municipiul Ungheni și voluntarii Grupului de Inițiativă „ProUngheni”.
Menționăm că Ziua Mondială a Curățeniei a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite în parteneriat cu organizația Clean-Up the World pe data de 23 septembrie 1993 cu scopul de a îndemna societatea să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul înconjurător.