Vă mai amintiţi de Mihaela şi Maria, originare din Frăsineşti? Tinerele cu un milion de planuri pentru viaţă. Fetele care confecţionau papioane şi le vindeau pe internet. Să nu credeţi că au renunţat la proiectele lor măreţe. Dar nici să nu vă gândiţi că au adunat averi de pe urma comercializării papioanelor. Doar că banii câştigaţi i-au investit, zic eu, în scopuri nobile. Între timp lucrările lor făcute de mână au ajuns chiar şi în Londra.
Aproape toată luna august au distrat şi i-au implicat în diferite activităţi educative pe copiii din familiile social-vulnerabile din satele Frăsineşti şi Măcăreşti. „Am organizat o şcoală de vară pentru aceşti copii. Am învăţat lucruri frumoase, utile”, spune Mihaela. Activităţile au fost desfăşurate în incinta bibliotecii din din prima localitate şi în liceul din cealaltă localitate, iar pentru buna lor desfăşurare s-au implicat atât profesorii, cât şi biblitecara Iulia Iachimovschi. Au vorbit despre violenţa în familie, bunele maniere, despre cum pot evita un abuz, au vizionat filme educative, s-au jucat. Activităţile respective au fost desfăşurate din propria lor iniţiativă, fără să primească ajutor din partea autorităţilor publice locale, a altor finanţatori, sau să aştepte ceva în loc. Mihaela zice că au beneficiat de anumit suport informaţional doar de la Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă. Au vândut papioane câteva duminici la rând la piaţa centrală din oraşul Ungheni, iar din banii adunaţi au procurat bomboane, biscuiţi, ceai, îngheţată, baloane pentru copii – atât cât şi-au permis ca să le facă viaţa mai frumoasă. Maria povesteşte cum la început veneau vreo 17 copii la activităţi, ca peste o săptămână să se implice tot mai mulţi.
Majoritaea tinerilor ar fi preferat să procure din banii câştigaţi telefoane mobile de ultimă generaţie, sau poate o geacă, tinerele liceene din Frăsineşti însă altfel motivează alegerea: „În comună avem mulţi copii sărmani, neglijaţi de părinţi şi de rude. Cred că ei au avut o mai mare nevoie de atenţie, decât noi de o haină”. Şi cum provocările au devenit la modă, fetele au pregătit şi ele una, pentru toţi tinerii din raionul Ungheni: „Vă îndemnăm să faceţi ceva frumos pentru comunitatea voastră, fie şi o faptă oricât de mică, pentru că doar aşa putem aduce o schimbare. Nu contează cu ce începeţi, contează să schimbaţi lucrurile în măsura în care puteţi”.