Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Primăria mun. Ungheni și Consiliul Raional Ungheni, au organizat miercuri, 9 noiembrie, evenimentul de inaugurare a clădirii renovate în cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană privind sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare din mun. Ungheni reabilitat și extins, transmite ADR Centru.
Astfel, grație proiectelor susținute financiar de UE, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” a devenit mai eficient energetic și mai confortabil pentru circa 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice, iar sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare a fost reabilitat și extins pe o lungime de aproximativ 20 km. Investițiile implementate în mun. Ungheni au scopul de a asigura condiții bune de viață pentru locuitorii municipiului.
La evenimentul de inaugurare au participat Viceprim-ministrul Republicii Moldova, reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Agenției de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ), ai autorităților publice locale, companiilor de construcții, locuitori ai municipiului Ungheni și reprezentanți ai societății civile.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „UE a contribuit cu aproape 40 de milioane euro pentru a susține sporirea accesului la servicii publice la nivel local în Republica Moldova, și sunt mândru să văd care sunt rezultatele aici la Ungheni, pentru că investiția în generația tînără este cea mai bună investiție pentru viitor. Mă bucur să constat că eforturile depuse în sporirea eficienței energetice au dat rezultate, și astăzi, Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” poate servi drept exemplu pentru alte instituții publice în acest sens. Pe lângă măsurile de eficiență energetică, marcăm astăzi și finalizarea extensiei și reabilitării sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare. Ambele proiecte sunt îndreptate spre îmbunătățirea calității vieții oamenilor și protejarea mediului înconjurător, iar UE este alături de Moldova în acest parcurs.”
Steffen Lohmann, co-șeful pe cooperare din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova: „UE, Germania și Moldova și-au unit cu succes forțele pentru a promova utilizarea eficientă a energiei și pentru a îmbunătăți sistemele de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Ungheni. Eficiența energetică și infrastructura de apă sunt sectoare tehnice cheie ale Cooperării Germane pentru Dezvoltare în Moldova și ambele proiecte au fost însoțite de măsuri de dezvoltare a capacităților și de management al energiei susținute de guvernul german. Suntem bucuroși să ajutăm Moldova – în special în lumina crizei energetice actuale din regiune – și să contribuim la un mediu de învățare mai bun pentru elevii de la liceu și la îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare pentru mulți oameni din Ungheni”.
Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Ungheni” constituie cca 3.000.000 Euro, dintre care 2.900.000 Euro – oferiți nerambursabil de UE, și 98.000 Euro – contribuție locală. Astfel, aici a fost executate lucrări de termoizolare a anvelopei clădirii (pereților, planșeu subsol, acoperiș – 12.636,89 m²), schimbarea tâmplăriei de ferestre și uși (1.545,15 m²), instalarea a 32 de panouri fotovoltaice, capacitate de 10 kw pentru asigurarea clădirii cu energie regenerabilă, instalarea sistemului de ventilare cu recuperarea căldurii, modernizarea cantinei și dotarea ei cu utilaj eficient energetic, modernizare a blocurilor sanitare, renovarea curții și alte lucrări care au îmbunătățit condițiile de studii și lucru pentru aproximativ 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice.
Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în mun. Ungheni” este de cca 2.645.000 Euro, dintre care 2.359.800 Euro – oferiți cu titlu nerambursabil de UE, și 285.000 Euro – contribuție locală. Măsurile investiționale în cadrul acestui proiect au vizat lucrări de extindere și reabilitare a 19,7 km de conducte de apă (inclusiv 876 branșamente) și de extindere a rețelei de canalizare cu scurgere gravitațională cu lungimea de 7,31 km (inclusiv 507 racorduri la rețeaua de canalizare), cât și a rețelei de canalizare sub presiune cu lungimea de 770 m. De asemenea, au fost construite trei stații de pompare a apei uzate, urmărindu-se obiectivul de regionalizare a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în această regiune. Toate aceste eforturi au fost făcute pentru ca peste 34 mii de locuitori ai municipiului Ungheni să beneficieze de acces la servicii de alimentare cu apă și canalizare îmbunătățite.