
Adversară ordinară a echipei „Olimp” din Ungheni în week-end-ul trecut a fost echipa puţin cunoscută din capitală cu denumirea optimistă „Pozitiv”. Într-adevăr, băieţii, absolut necunoscuţi amatorilor de volei au ieşit pe teren împotriva liderului întâietăţii. Unica persoană cunoscută de mulţi s-a dovedit a fi antrenorul Andrei Taran. Pe vremuri, Taran a jucat mai multe sezoane în componenţa „Olimp”-ului, a cucerit premii la campionatele naționale, iar acum este și unul dintre cele mai buni arbitri din ţară.
Meciul a fost destul de uşor pentru jucătorii din „Olimp”, deşi componenţa lor era departe de a fi optimă. Despre problemele lui Serghei Lazarev şi Aleksandr Şceglov am vorbit în reportajul publicat în ziarul „Unghiul (nr. 3 din 23.01.2015), iar azi veţi afla care e decizia Federaţiei de Volei a Moldovei referitoare la soarta lor de mai departe. E bolnav în continuare extrema Timofei Kisleakov care, potrivit directorului sportiv al echipei, Sergiu Marinescu, începe deja reabilitarea. A lipsit de la meci şi căpitanul echipei Vadim Gherman. Componenţa de start a echipei „Olimp” arăta în felul următor: coordonator Constantin Lupu, extreme Denis Gorea şi Evgheni Popadiuc, centru Nichita Bolboceanu şi Adrian Florea, universal Evgheni Tkacenko, libero Mihai Cozonac. Antrenorii i-au oferit lui Aleksandr Şcerbina, care deseori îl înlocuia pe Tkacenko, şansa să capete o practică bună de joc.
Meciul a decurs sub dominaţia unghenenilor. Adversarii care le cedau mult ca înălţime şi măiestrie n-au creat probleme deosebite pentru oricare din liniile „Olimp”-ului. Scorul pe panou oglindeşte raportul real de forţe pe teren – 25:15, 25:18, 25:19. Cu încredere, vesel şi fără griji, într-un cuvânt, positiv, a fost devansată echipa „Pozitiv”.
Acum în ce priveşte decizia federaţiei de profil referitoare la cei doi jucători ai CS „Olimp”. Deoarece perioada transferurilor în campionat s-a încheiat, ambilor jucători de volei li s-a permis să joace în orice club, cu excepția „Olimp”-ului, unde sunt declaraţi. Decizia e destul de drastică, dar exclude orice posibilitate pentru diverse transferuri. Ar fi de dorit ca toate celelalte decizii ale organului suprem al voleiului moldovenesc să fie la fel de coerente și obiective.
Azi continuăm să facem cunoştinţă cu tinerii din „Olimp”, de data aceasta, cu centrul Nichita Bolboceanu (nr. 11): „Practic voleiul al patrulea an. Am început, ca mulţi dintre partenerii mei de echipă, în „Speranţa”, la Serghei Nichitin, care mai mulţi ani a jucat în „Olimp”. În prezent sunt student în anul II al facultăţii de economie a Universităţii de Stat. Întotdeauna am jucat pe poziţie de centru, deşi uneori simţeam că să fi fost cu vreo 5 centimetri mai înalt, ar fi fost bine pentru poziţia mea. Sunt nevoit să compensez cu alte calităţi. Sezonul trecut am jucat pentru „USM-Bostavan”, am devenit medaliat cu argint la campionat. Desigur, îmi doresc să obţin medalia de aur, mai ales într-un colectiv atât de unit. Întotdeauna ai spre ce tinde, aceasta e una din condiţiile de dezvoltare pentru oricare sportiv. Momentul neplăcut legat de colegii mei, cărora nu li s-a permis să joace, desigur, m-a indispus. Însă chiar şi în cele mai rele situaţii trebuie să cauţi părţile pozitive şi faptul că tinerii mei colegi au obţinut un loc în „bază”, fie şi în acest mod, mă linişteşte puţin. Noi trebuie să jucăm şi să acumulăm experienţă”.
În duelul central al turneului care s-a desfăşurat în paralel la Chişinău dinamoviştii din Tiraspol au învins cu greu clubul omonim din Chişinău cu scorul 3:2 (22:25, 25:11, 22:25, 25:21, 17:15). În felul acesta, „Olimp” rămâne a fi lider al întâietăţii cu 24 de puncte, „Dinamo” Tiraspol – are 23, „Dinamo MAI” – 19.
Următoarele două tururi echipa ”Olimp” va avea un turneu foarte dificil în deplasare, unde va juca cu echipele ce pretind a ieşi în etapa play-off. Şi chiar mai mult. Pe 31 ianuarie, în Tiraspol actualul campion al ţării va încerca să-şi întoarcă poziţia de lider al întâietăţii în confruntarea cu „Olimp”. Iar pe 7 februarie vor juca la Bender cu echipa care luptă cu disperare ca să ajungă printre patru cele mai bune şi pentru care nu e convenabil să piardă puncte. Aceste meciuri în deplasare trebuie să arate capacitatea echipei din Ungheni de a suporta greutăţile şi să vadă potenţialul real al colectivului înnoit condus de Ghenadi Mitriuc.
Pe teren propriu „Olimp” va juca pe 14 februarie cu studenţii imprevizibili de la Universitatea de Stat, care de asemenea tind să devină participanţi la play-off. Şi acest meci nu va fi plictisitor!