
Cândva şefii serviciilor desconcentrate, decentralizate, conducătorii instituţiilor publice din raionul Ungheni, administraţia publică locală obişnuiau să cheme jurnaliştii la discuţii. Niciun pas nu era făcut fără ca jurnaliştii să imortalizeze momentul. Desfăşurau conferinţe de presă, expediau pe adresa electronică a ziarelor comunicate informative. Îmi amintesc cum fostul procuror al raionului, Ion Procopciuc formula comunicate atât de captivante…
De la o vreme însă tradiţionalele conferinţe de presă au devenit ocazionale, la fel sunt şi comunicatele pentru presă. Demnitarii sunt adesea de negăsit la locul lor de muncă, fie că sunt în teritoriu, fie că pe la Chişinău sau Bălţi. Aşa ni se comunică în cancelarie. În acest timp însă nimeni dintre funcţionari nu face vreun comentariu până, după cum se spune, este abilitat, adică, până când şeful îi permite să facă vreo declaraţie. Am încercat să aflăm de ce la Ungheni nu mai sunt „la modă” conferinţele de presă şi dacă avem instituţii care doresc să fie transparente şi relaţionează frecvent cu presa.
Anterior responsabilii din cadrul Direcţiei Situaţii Excepţionale (DSE), cel puţin o dată în an, prezentau un raport în faţa presei. Între timp conducerea s-a schimbat, iar odată cu ea şi obiceiurile. Şeful DSE, Oleg Blişceac, a spus însă că relaţiile cu presa continuă, iar în perioada care urmează va fi anunţată şi data când va fi citit raportul de activitate pentru anul 2014 în cadrul unei conferinţe de presă: „Noi comunicăm mereu cu mass-media, publicăm articole informative în ziar avem şi un specialist responsabil de relaţia cu presa. Comunicate despre accidente, incendii nu transmitem deoarece suntem contactaţi de jurnalişti şi suntem mereu deschişi să le acordăm. Puteţi să sunaţi oricând, eu nu ascund nimic”. Oleg Blişceac a mai menţionat că după ce specialistul responsabil de relaţii cu presa va reveni din concediul medical subiectul respectiv va fi actualizat: „Vrem să avem o colaborare bună, iar cetăţenii să fie informaţi corect. Cel mai probabil e că totuşi vom analiza şi posibilitatea transmiterii comunicatelor de presă, rapoartelor săptămânale şi către instituţiile mass-media. Cert e că acest fapt la moment nu este pus în aplicare din lipsă de timp şi resurse umane”.
„În contextul asigurării transparenţei activităţii profesionale, fiecare instituţie publică trebuie să aibă legătură cu presa”, consideră Natalia Rotaru, şefa Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Cert e că şi această instituţie invită jurnaliştii la conferinţă de presă o dată în an, în cadrul şedinţelor de totalizare unde se comunică despre controlul actelor legislative. Natalia Rotaru confirmă însă că legătura cu presa nu este suficientă şi ar trebui să fie pus accentul mai mult pe transparenţă. După părerea interlocutoarei, instituţiile publice care relaţionează mai mult cu presa sunt Consiliul Raional şi Primăria Oraşului Ungheni: „Nu doar că citim multe subiecte despre aceste instituţii, dar săptămânal publică în ziar buletine informative”.
La rândul său, preşedintele raionului, Iurie Toma, a aruncat piatra în ograda jurnaliştilor: „Ultimul timp jurnaliştii refuză să fie prezenţi la evenimentele desfăşurate de instituţia pe care o reprezint. În aceste condiţii consider că nu e necesar să expediem comunicate informative, dimpotrivă, jurnalistul trebuie să fie prezent, să vadă şi să audă cine şi ce a spus”. Iurie Toma a ţinut să sublinieze şi faptul că atunci când funcţionarii sunt solicitaţi să comenteze un caz anumit, să explice o chestiune, aceştia trebuie să fie abilitaţi să o facă, altfel pot să refuze comunicarea cu jurnalistul. Întrebat dacă îşi mai aminteşte despre ultima conferinţă de presă organizată, preşedintele raionului a spus că a fost în anul 2013, atunci când a făcut o declaraţie în faţa presei, că elevilor şi profesorilor de la LT „Vasile Alecsandri” din oraşul Ungheni nu li se va lua localul. Iurie Toma consideră că cele mai transparente instituţii, activitatea cărora este deseori reflectată în ziar, sunt Direcţia Raională Învăţământ, Tineret şi Sport, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei şi Direcţia Agricultură şi Alimentaţie.