Cristian Sacacol din Măcăreşti trăieşte intens, îşi conturează drumul pe care îl parcurge un pictor care are multe de arătat lumii, are multe fiinţe de bucurat prin simpla sa existenţă. La cei 17 ani se poate mândri cu o colecţie impresionantă de lucrări plastice, o parte din ele ajungând în vizorul unor persoane influente, care l-au ajutat să organizeze expoziţii în străinătate. Avea cinci ani când a început să coloreze benzi desenate, reviste, tot felul de obiecte, maşinuţe, jucării, apoi a trecut la un nou nivel, atunci a înţeles că mâinile lui pot face mult mai mult. Acesta a fost primul pas în viitoarea carieră de pictor.
S-a apucat intens să picteze în ulei când era elev în clasa a opta, a abordat şi grafica, iar peste puţin timp s-a trezit cu o grămadă de lucrări, numai bune de expus. Tânărul povesteşte că a participat la concursul naţional de pictură „Măşti tradiţionale”, desfăşurat atât în Ungheni, cât şi în Chişinău, unde a prezentat două lucrări în ulei, dar şi altele, în grafică. Juriul a decis că acest tânăr din Măcăreşti merită locul întâi. „Pentru mine, acest premiu a fost o rampă de lansare”, mărturiseşte Cristian.
Pasiunea pentru pictură l-a determinat pe tânăr să continue cursurile în domeniu. Drept rezultat, lucrările sale au ajuns să participe şi în oraşul New York din America. Fiind în al patrulea an de curs, recunoaşte că fără sprijinul profesorului său de pictură, Ilie Cojocaru, succesul său nu ar fi depăşit hotarele ţării noastre.
Măcăreşteanul pictează aproape orice. Realizează şi portrete, şi modele nud, şi natură statică. Peisajele sale sunt inspirate şi din locurile pe care le-a vizitat. Cristian şi-a format din liceu o tehnică de lucru aparte, mergând mai mult spre abstract. Când se află în faţa pânzei, Cristian deja cunoaşte finalizarea procesului, vede dincolo de albul imaculat. „Trăieşte-ţi raiul în libertate şi iadul în colivie”, aşa răsună citatul care este destinat uneia dintre frumoasele sale picturi. Când creează o lucrare, dă frâu liber emoţiilor, sentimentelor şi tot fluxul de trăiri este redat ulterior pe pânză.
Acum se gândeşte să picteze icoane, portrete simple pline de esență, de profunzime. Pictează nu doar cu pensula şi culorile, pictează cu sufletul. Spune că de fiecare dată când simte nevoia să picteze, se retrage într-o lume a lui și preț de zeci de minute bune se concentrează numai la ceea ce face. Nu-i place să fie deranjat, iar părinţii acestuia știu deja acest aspect și au grijă să se bucure în liniște de fiecare moment de creație. Îl încurajează continuu.
Pe lângă faptul că pictează, tânarul Cristian mai şi sculptează. Ce mai, un adevărat artist. Numeroase obiecte de artă confecţionate din lemn şi ghips, frumos cioplite, vopsite în culori alese, formează imaginea tânărului ca fiind un adevărat creator de frumos, cu un dar dumnezeiesc, pictura şi sculptura intercalându-le cu plăcere. Pasiunea sa pentru artă, pentru cultură îl determină să meargă spre noi orizonturi şi speră ca într-o bună zi să devină un adevărat artist plastician, recunoscut la nivel mondial.