
Sâmbătă, 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 80 de ani. Cu patru ani în urmă, unghenenii i-au adus un omagiu prin dezvelirea bustului marelui poet în scuarul orăşenesc, care la fel îi poartă numele. Lucrarea a fost realizată de către doi sculptori – Eugen Petre (România) şi conaţionalul Viorel Harabari. Pictoriţa Veronica Mireanu, autoarea primelor schiţe
ale acestui bust, spune că lucrarea poartă amprenta vieţii şi operei regretatului poet. Cu toate că este deseori plecată peste hotare, atunci când revine, dânsa mereu găseşte timp pentru a cugeta şi a sta în linişte câteva minute lângă bustul celui care ne-a idealizat graiul, neamul şi mama. Pictoriţa mai adaugă că a observat că mulţi dintre cei pe care i-a întrebat ce simbolizează acest bust, pur şi simplu ridică din umeri. „Păcat, pentru că aici este ascunsă o idee minunată”, spune autoarea. Deci, dacă vom privi atent, bustul este aşezat pe un vraf de cărţi, ultima fiind anume cea care poetul a dorit să îi fie căpătâi, opera lui Mihai Eminescu, aşa cum a şi menţionat în renumitul „Legământ”: ”Ştiu: cândva, la miez de noapte/Ori la răsărit de Soare, /Stinge-mi-s-or ochii mie/ Tot deasupra cărţii Sale”.
Apoi privirea ţi se opreşte în partea de jos, unde este aşezată o foaie de hârtie, nescrisă până la capăt, lângă care se odihneşte cuminte o pană. Interlocutoarea spune că din start ideea a fost alta – ca această foaie de hârtie să fie făcută din bronz, pentru a fi deosebită de restul lucrării. Apoi, la cerinţa dânsei, fiindu-i frică că bustul poate fi vandalizat, sculptorul a făcut ultimele schimbări.
„Profesorii împreună cu elevii, părinţii cu copiii să vină mai des, să admire bustul şi să îl descopere pe Vieru, căci recitindu-l, mereu vor găsi ceva nou”, ne îndeamnă Veronica Mireanu.