
Vineri, 13 februarie, a avut loc şedinţa ordinară a comisiei extraordinare sănătate publică, la care au asistat conducătorii tuturor instituţiilor medicale. Potrivit preşedintelui comisiei, vicepreşedintelui raionului Ungheni, Petru Langa, au fost discutate mai multe chestiuni. Fiind întrebat, ce avem, epidemie de gripă, viroze sau boli respiratorii, interlocutorul ne-a liniştit, spunând că nu e vorba de o epidemie de gripă. Deşi 16 persoane au fost diagnosticate cu gripă, în spital acum se află numai 6, iar 10 s-au însănătoşit. S-a acordat atenţie chestiunii privind nivelul scăzut de informare a oamenilor care nu cunosc simptomele gripei şi îndată ce au răcit, consideră că au gripă şi nu viroză.
Discuţia privind gripa, virozele şi bolile respiratorii o continuăm cu directorul Centrului Sănătate Publică, Viorel Bradu. Dânsul a menţionat că ne aflăm în perioada unei creşteri a incidenţei epidemiei de gripă şi trebuie să luăm măsuri pentru a evita răspândirea infecţiei. Situaţia e complicată de faptul că acum viruşi sunt de mai multe tipuri şi nici vaccinarea nu ajută întotdeauna, nu apără de îmbolnăvire. Specialistul a sfătuit, pentru a evita neplăcerile, să ne spălăm mai des pe mâini, precum şi nasul, mai bine zis, mucoasa de care se prind aceste microorganisme, bacterii şi virusuri, să aerisim mai des încăperile, să ştergem praful cu o cârpă umedă şi, desigur, să ne întărim imunitatea printr-o alimentaţie sănătoasă şi consum de fructe. Dacă un membru al colectivului are guturai, febră, se simte rău, acesta trebuie izolat. Apropo, în instituţiile de educaţie filtrele de dimineaţă (există şi aşa ceva), trebuie desfăşurate mai minuţios şi dacă pedagogul sau educatorul a observat că un copil strănută, tuşeşte, acesta trebuie trimis la lucrătorul medical.
Puţină statistică: în raionul Ungheni, care e monitorizat la nivel naţional, au fost înregistrate în perioada analogică a anului trecut 2304 de cazuri de îmbolnăviri ale căilor respiratorii superioare, iar anul curent – deja 2696, ale căilor respiratorii inferioare – respectiv 1237 şi 1405. În ce priveşte gripa (e vorba doar de cazurile confirmate prin investigaţii de laborator), anul trecut a fost un caz, anul acesta – 17, inclusiv de tip B. Monitorizarea procurării medicamentelor din farmacii a arătat că anul acesta antibiotice, antipiretice şi antitusive au fost cumpărate mai multe. A crescut numărul persoanelor care s-au adresat la medic, al certificatelor de concediu medical şi durata lor. Putem spune că situaţia e tensionantă? „E enervantă”, a urmat răspunsul.