80 de salvatori și voluntari din raionul Ungheni au învățat timp de 4 zile cum să facă față situațiilor de urgență prin lecții teoretice și exerciții practice. Toate acestea au fost desfășurate în cadrul unui proiect privind monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”, finanțat de Uniunea Europeană.

Violeta Petre, directoarea Centrului de Resurse şi Atragere a Investiţiilor, a remarcat că acest proiect este unul transfrontalier, incluzând mai multe țări din bazinul Mării Negre: „Consiliul Raional Ungheni are încheiat un parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, România (partener-aplicant) și Asociația pentru Transfer Tehnologic şi Inovaţii, Varna (Bulgaria), iar noi suntem cel de-al treilea partener”. Până în prezent, din sursele proiectului s-au realizat următoarele activități: dotarea cu mobilier și tehnică a Punctului Teritorial de dirijare în situații excepționale, procurarea echipamentului (uniforme) pentru 80 de salvatori și utilaj de intervenție în situații de risc, utilizarea echipamentelor în practică au fost demonstrate în cadrul exercițiilor practice de simulare la încheierea fiecărui seminar.
Conform spuselor lui Andrei Racoveț, șef adjunct al Direcției Situații Excepționale, în cadrul instituției sunt angajați 44 de salvatori. Dânsul ne-a mai spus că în raion activează și 2 posturi de voluntari-salvatori: unul la Cornești cu 9 salvatori și al doilea la Sculeni, care activează de 2 ani. În prezent la Sculeni sunt organizate 4 schimburi a câte 2 persoane. Andrei Racoveț ne-a mai precizat că până la finele anului doresc să mai deschidă un post de voluntari–salvatori pe teritoriul Primăriei comunei Pârlița, iar cele 8 localități, care vor beneficia de acesta sunt: Rădenii Vechi, Alexeevca, Pârlița, Todirești, Chirileni, Bușila, Negureni Noi și Agronomovca.