
Locuitorii oraşului Corneşti ameninţă să blocheze traseul auto Ungheni-Chişinău, în cazul în care va fi luată decizia de a transfera beneficiarii Centrului Ftiziopulmonologie şi Reabilitare la studii la liceul „Dimitrie Cantemir” din localitate. Aceste zvonuri au bulversat oraşul.
Ion Ştirbu, directorul centrului, a spus că Ministerul Sănătăţii, căruia îi aparţine centrul în cauză, a expediat o scrisoare ce conţine această rugăminte la Ministerul Educaţiei. Dânsul a fost nevoit să se adreseze la Centrul Sănătate Publică Ungheni. Specialiştii de aici sunt categoric împotriva învăţământului în comun. Interlocutorul a menţionat că e de acord să-şi dea demisia, numai să nu participe la asemenea experimente. Cică, anul trecut la liceu au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire cu tuberculoză. Nu dă Doamne să se întâmple acum ceva, cu atât mai mult cu cât nimeni nu poate da garanţii. Nici la centru nu e exclus riscul îmbolnăvirii de tuberculoză, însă aici există un regim sanitar special. Doctorul se întreabă, ce rost are să aduci copii din întreaga Moldovă, ca să frecventeze şcoala împreună cu ceilalţi, de ce nu pot face acest lucru la ei acasă? Chipurile, faptul că aceşti copii învaţă la centru înseamnă o încălcare a drepturilor lor.
Iar dacă se vor duce la liceu, acolo nimeni nu le va încălca drepturile, cum vor fi priviţi acolo?
Potrivit lui Viorel Bradu, şeful Centrului Sănătate Publică Ungheni, iniţiativa a pornit, se pare, de la ONG „Every Child”. Apropo, ei pregătesc un demers către Ministerul Sănătăţii pentru a clarifica unele chestiuni, ca mai apoi să nu fie căutaţi vinovaţii. Dar, cu toate măsurile de precauţie, la centrul din Corneşti în ultimii ani au avut loc trei cazuri de îmbolnăvire şi riscul că aceşti copii vor deveni sursă de infecţie e cât se poate de real. Despre ce fel de încălcare a drepturilor poate fi vorba, dacă ei învaţă conform unui program special, lecţiile durează 35 de minute, pauzele – 20, orele încep la 9.00, înainte de aceasta ei dau analize, li se fac unele proceduri, dacă e nevoie, li se administrează medicamente, sunt hrăniţi de 5 ori pe zi. Acum s-ar crea nişte circumstanţe care contravin bunului simţ.
Cuvintele lui Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport, vor fi pe placul multora dintre cei îngrijoraţi de această problemă. „Cine a spus că beneficiarii vor fi transferaţi la liceu? E o dezinformare. Chiar dacă există o scrisoare, acest lucru nu înseamnă că ei de acum învaţă la liceu. Până nu voi avea pe birou o scrisoare precum că toţi copiii sunt sănătoşi, nu vor avea loc negocieri. Copiii de acolo sunt bolnavi şi nu pot învăţa împreună cu cei sănătoşi. Să nu facem panică. E una când sunt reformate şcolile speciale şi copiii sunt trimişi la cele de cultură generală, pe când în acest caz e vorba de copii bolnavi sau care au fost în contact cu cei bolnavi. Nu trebuie să facem panică”.