
Miracolul purpuriu. Prima roșie s-a copt în urmă cu trei mii de ani în Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri. Maiașii sunt cei dintâi care le-au mutat din sălbăticie în grădină, transformându-le în hrană. De la ei, legumele purpurii au migrat și la alte popoare preistorice ale Americii de Sud, răspândindu-se pe întreg continentul. În Europa, roșiile au ajuns târziu, abia prin secolul 17, aduse de către conchistadorii spanioli. În secolul al XIX-lea, au devenit un aliment uzual, pentru ca acum, la inceputul mileniului III, să dobăndească o nouă celebritate, de data asta nu ca aliment, ci ca medicament. Studii-gigant, realizate în premiera pe zeci de mii de subiecți, au dovedit, în mod elocvent, efectele terapeutice ale roșiilor. Rezultatele cercetărilor sunt de-a dreptul uluitoare: roșiile previn și vindecă boli cărora, dupa decenii de cercetări, medicina oficială nu le-a venit de hac. Cum e posibil acest lucru? Vom afla in textul de față, dedicat miracolului farmaceutic ascuns sub coaja roșie-translucidă a tomatelor.
Revoluție în farmacii: licopina
Nu mai puțin de 90% din conținutul roșiei este apa biologică, ușor asimilabilă de către organismul uman, apa care alcătuiește suportul ideal pentru administrarea unei colecții de vitamine, minerale, enzime și alte substanțe active ale tomatelor. Dintre vitaminele conținute de roșii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi și pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos și endocrin), vitamina E (vitamina tinereții și a fertilității) și vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui). Apoi, roșiile conțin cantități însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu și seleniu, precum și acizi organici, aceștia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit că roșiile contin licopina, un pigment care dă culoarea roșie, specifică tomatelor, și care tinde să revolutioneze industria farmaceutică. Între altele, licopina are un efect antioxidant mai puternic decăt celebra vitamina C, protejând extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicații (inclusiv cu tutun). Să vedem în continuare cum se iau medicamentele din farmacia roșiei.
Salata
Porția ideală pentru un adult este cuprinsă între 150 și 200 de grame de roșii, tăiate în felii mari, așa încât să ne oblige să le mestecăm bine în gură, înainte de a le inghțti. Feliile de roșii se așezonează întotdeauna în salată cu ulei presat la rece (de masline sau de floarea-soarelui), deoarece doar în prezența grăsimilor pe care acesta le conține, substanțe folositoare, cum ar fi licopina sau vitamina E, pot fi asimilate de organism. În general, salata de roșii de grădină nu are nevoie de altceva, decât puțin ulei și puțina sare, pentru a i se da gust, doar la roșiile de import, fără gust și aromă, fiind necesară adăugarea de suc de lămâie sau oțet. Într-o cura de roșii se consumă între 500 și 1000 de grame de roșii pe zi, sub forma de salată și suc.
Sucul proaspat
Se poate obține: 1. cu mașina de tocat carnea, filtrând prin tifon roșiile după ce au fost bine zdrobite; 2. cu ajutorul mixerului, zdrobind foarte bine (fără a mai filtra) pulpa roșiilor, așa încât să se formeze o pasta omogenă, semi-lichidă, care va fi consumată ca atare; 3. cu storcătorul electric centrifugal, obtinâand un suc ceva mai limpede și mai lichid, întrucât pulpa este parțial reținuta prin centrifugare.
Indiferent de metoda prin care a fost obținut, sucul de roșii trebuie consumat proaspăt, câte un pahar (200 ml) înainte de masă sau în timpul mesei, în funcție de afecțiunea pe care vrem s-o tratăm.
Sucul conservat – bulionul
Se recomandă mai ales sucul obținut casnic (bulionul), sterilizat prin încălzire și păstrat în sticla etanșă, fără conservanți chimici. Acest suc pierde o parte din proprietățile terapeutice inițiale ale roșiei (enzimele și mare parte dintre vitamine se degradeaza termic), însă unele substanțe prețioase, între care și faimoasa licopină, se păstrează, dându-i valențe terapeutice bulionului. Se administrează la fel ca și sucul proaspat.
Boli prevenite cu ajutorul roșiilor
Cancerul de prostata – un studiu recent, publicat în prestigioasa revistă medicală americană “Journal of National Cancer Institute”, arată fără echivoc faptul că la barbații care consumă frecvent tomate, riscul de apariție a cancerului de prostată se reduce cu aproximativ 40%. Studiul este printre cele mai mari și mai bine realizate din lume, fiind făcut pe nu mai puțin de 47.000 (!) de persoane, care au fost urmărite mai bine de un deceniu. Iar proporția în care roșiile reușesc să blocheze această formă tot mai frecventă de cancer este enormă, dacă ne gândim că prin mijloacele moderne de tratament al cancerului, rata vindecării este de abia 30-40%.
Boala canceroasa în general – pornind de la rezultatele mai mult decât încurajatoare obținute prin studiul asupra efectelor roșiilor în prevenirea cancerului de prostată, cercetătorii și-au propus să experimenteze efectul lor asupra bolii canceroase în general. Astfel, s-a descoperit faptul că licopina din roșii previne, într-o anumită măsură, și alte forme de cancer (ovarian, gastric, de colon, osos, de plămâni). O observație interesantă: administrată singură, fără celelalte substanțe din roșie, licopina nu are nici pe jumătate din efectele anticancerigene obținute prin consumul integral al tomatelor.
Afecțiuni ale sistemului osos – consumul frecvent de roșii proaspete, coapte în condiții naturale, și nu de seră, crește rezistența oaselor și articulațiilor, îmbunătățind asimilarea calciului și inhibând procesele degenerative.
Ischemia și aritmia cardiacă – încă nu se cunoaște mecanismul exact de acțiune, însă cercetări recente arată că marii consumatori de roșii au o inimă mai sănătoasă, care bate regulat și este mult mai puțin expusă la afecțiunile care apar odată cu vârsta. “De vină” sunt, se pare, vitamina A și complexul B conținut de roșii, bogația de potasiu, precum și efectele benefice ale enzimelor și acizilor organici asupra metabolismului.
Afecțiunile degenerative ale vaselor de sânge, accidentul vascular – licopina, vitamina B6, vitamina C și alte substanțe conținute de roșii ajută la menținerea elasticității și rezistenței vaselor de sânge. La populațiile (în special cele mediteraneene) care consumă frecvent tomate, incidența bolilor vasculare este de 2-3 ori mai redusă, iar media de viață este mult mai ridicată decăt în rest.
Gripa și infecțiile respiratorii – sunt prevenite, și odata ce au apărut, se vindecă mai ușor, atunci când este consumat suc de roșii. Acesta are efecte antibacteriene directe și, în plus, mărește rezistența organismului la agresiunile microbiene de orice fel.
Obezitatea și diabetul – sunt foarte bine ținute la distanță cu ajutorul unei diete echilibrate (săracă în grăsimi și dulciuri concentrate) și al consumului zilnic de tomate. O jumătate de kilogram de roșii mâncate în fiecare zi, mai ales in timpul prânzului, accelerează metabolismul amidonului și al grăsimilor, protejează organismul de creșterea colesterolului, de solicitarea excesivă a pancreasului și de supragreutate.
Roșia in tratamente interne
Tromboflebita – se bea câte un păhar (200 ml) de suc de roșii proaspăt stors, de 3 ori pe zi, în cure de 30 de zile. Este un tratament salvator pentru această afecțiune, deoarece sucul de roșii ajută la diminuarea cheagurilor de sânge și nu mai permite formarea altora. Are o mare eficiență și in cazul fumătorilor. De fapt, rata apariției tromboflebitei la fumatori și la foștii fumatori este de 2-3 ori mai ridicată decât la persoanele care nu au acest viciu.
Tabagismul și consecințele sale – consumul sucului de roșii proaspăt reduce considerabil efectele nocive ale tutunului asupra organismului. El diminuează acțiunea nefastă a gudroanelor din fumul de țigară asupra sângelui, acțiune extrem de nocivă, care determină apariția unor boli cum ar fi fragilitatea vasculara, tromboflebita, impotența vasculara, cancerul ș.a.
Arterioscleroza, bolile vasculare în general – mâncați în fiecare dimineață, pe stomacul gol, un cațel de usturoi și trei roșii bine coapte, de marime potrivită. Cura se face pe întreg parcursul sezonului în care se găsesc roșii. Cațelul de usturoi poate fi înlocuit cu succes de un fir de usturoi verde.
Reumatismul – beți sucul proaspat extras din roșii, căte un păhar, dimineața pe stomacul gol și înaintea meselor principale. Cercetări relativ recente au pus în evidență faptul că roșia conține și o substanță asemănătoare cu cortizonul. O cură repetată cu roșii crude (minimum 1 kilogram pe zi) are efecte antiinflamatoare articulare puternice, fiind favorabilă reumaticilor. De asemenea, este și puternic depurativă, fiind indicata și bolnavilor de gută.
Calculi (renali, biliari) – răzuiți roșiile bine coapte cu lama unui cuțit, dar cu partea netăioasă. Pe unde a trecut cuțitul, coaja se va zbărci și va deveni foarte ușor de îndepărtat. Consumați în fiecare zi pielița de la 3-6 roții, pe care o așezonați cu lămâie și ulei de masline. Preparați-le chiar înainte de a le consuma.
Infecții renale și urinare cronicizate – beți în timpul mesei 200 ml suc de roșii, extras proaspăt, cu storcătorul sau cu mixerul, diluat cu apă de izvor. Evitați alcoolul, inclusiv vinul.
Constipație – consumați în timpul meselor morcov și țelină cruda, date prin răzătoarea fină, peste care turnați suc de roșii din belsug. Sucul de roșii accelerează procesele din intestinul gros, iar fibrele alimentare din morcov și din țelină acționează ca un piston care împinge afară materiile reziduale.
Digestie leneșă (atonie gastrică) – preparate sub formă de salată proaspătă, roșiile ușureaza digestia, în special a pastelor făinoase, a orezului și cartofilor, dar și a proteinelor de origine animală. Puteți face cure în care la fiecare masă, salata de roșii să reprezinte 30-40% din cantitatea de hrană consumată. Asocierea cu ardei gras sporește efectul drenor al roșiilor și facilitează eliminarea.
Hiperaciditate gastrica – la anumiți pacienti s-a observat o ameliorare aproape miraculoasă a gastritei hiperacide și a ulcerului, după consumarea a 1-â1,5 litri de suc de roșii pe parcursul unei zile, vreme de 1-3 săptămani. Este bine de știut că sucul de roșii are efecte bine individualizate, la unele persoane putând chiar agrava gastrita, în timp ce la altele acționează ca un adevărat elixir vindecător. Testați la început efectul, cu cantități mici de suc.
Intoxicații cronice – roșiile conțin până la 90% apă, fiind un diuretic și un depurativ excelent. Se recomandă consumul roșiilor ca atare sau sub formă de suc proaspăt, 1-2 kilograme pe zi, care se mănâncă până la ora prânzului. O cură de dezintoxicare durează cel puțin două săptămâni, timp în care cruditatile reprezintă 70% din alimentele consumate zilnic.
Nefrita – regim dietetic: mâncați în mod regulat roșii, sub diferite forme. Una dintre posibilități: amestecați lăptucă, țelină, morcov și conopidă, tăiate mărunt, cu suc de roșii.
Pletora – se consumă roșii cu tot cu coajă, tot timpul sezonului, și se iau plante depurative (trei-frați-pătați, soc sau boabe de ienupar).
Sânge vâscos – roșiile sunt un fluidifiant sanguin destul de puternic dacă sunt consumate în cantitati mari și, în același timp, normalizează tranzitul intestinal. Se bea dimineața o cana de apa, în care s-au pus de seară tărâțe de grâu (1 lingură), iar la 20 de minute după aceea, se mănâncă 3-4 roșii mari și bine coapte.
Uree (eliminare) – mărunțiți dimineața 2 roșii mari și bine coapte și mâncați-le ca atare, adăugând, după gust, pătrunjel și puțin ulei presat la rece de floarea-soarelui sau măsline. Urmați această cură vreme de o lună, apoi verificați nivelul ureei.
Rosia in tratamente externe
Pentru frumusetea dvs.
Acnee – tamponați fata cu o roșie tăiată în două, iar la 20 de minute aplicați pe ten frunze de măcriș zdrobite. Operațiunea va dura o jumătate de oră, după care vă clătiți cu apă de ploaie.
Prevenirea apariției coșurilor – preparați următoarea loțiune: amestecați 40 ml alcool de 90 gr, 1 g glicerină și 100 ml suc de roșii. Curătați-va tenul cu ea dimineața și seara, de câte ori vă expuneți la praf sau transpirați.
Tenul gras, cu puncte negre – se ingrijește cu suc de roșii (mai puțin coapte) foarte proaspăt, cu care se fac spălări cu un tampon de vată, de minimum două ori pe zi.
Cateva secrete
Salata de roșii preparată cu mult timp înainte de masă îți pierde proprietățile terapeutice.
Cotorul verzui al roșiei contine o substantă toxică pentru organism (solanina). Aceasta porțiune nu se va consuma.
Mâncată atunci când nu s-a copt foarte bine, roșia poate fi indigestă pentru stomacurile mai delicate. Trebuie consumată când este coaptă integral, cu pieliță și sâmburii care ajută la digestie și curăță intestinul de deșeuri.
Roșia facilitează digestia amidonului, deci preparați sosuri de roșii și mâncați-le cu paste făinoase și legume.
Proprietăți terapeutice complete au doar roșiile crescute în grădină și pe câmp, și într-o mult mai mică măsură cele crescute în seră, în solariu sau aduse din import (care sunt culese necoapte și se maturizează în lăzile în care sunt transportate).
Precauții și contraindicații la tratamentul cu roșii
Se consumă cu prudență de bolnavii de colită de fermentație și de gastrită hiperacidă.
Și frunzele roșiei au proprietăți medicinale
Eczeme – tăiați frunze de roșie foarte mărunt și puneți-le să se călească la foc mic în untură topită fără sare, 5 minute, amestecând. Filtrați prin presare și lăsați să se răcească. Păstrarea se face în borcan închis ermetic, la frigider. Dimineața, pe stomacul gol, se mănâncă trei roșii bine coapte – acestea curăță ficatul, elimină toxinele și favorizează curătirea pielii, după care se face o ungere cu preparatul descris anterior a locurilor afectate.
Înțepături de insecte – înțepăturile de insecte trec mult mai repede și sunt mult mai puțin dureroase dacă sunt frecate cu frunze strivite de patlagică roșie.
Reumatism localizat în zona umerilor – în Banat se face o fiertură din frunze și lujeri de roșii (fără rădăcini). Toate părțile plantei se taie mărunt, se lasă la înmuiat de seară până dimineață (doi pumni de plantă în jumătate de litru de apă), apoi se strecoară; apa se pune deoparte, iar planta se fierbe în altă jumătate de litru de apă vreme de cinci minute, după care se lasă la răcit puțin și se strecoară. Se amestecă cele două extracte, iar cu preparatul obținut se fac comprese, care se țin pe umeri și ceafă, vreme de 2 ore pe zi. Pentru o mai mare eficiență, peste compresa cu extract de frunze de roșii se pune o sticlă cu apă fierbinte.