Cu atâta mândrie vorbeşte despre activitatea care îi oferă satisfacţie. Ai senzaţia că între el şi pământ este o legătură strânsă, un contract nescris, dar care se respectă, an de an, cu stricteţe. Cunoscutul producător agricol, Iurie Vrabie, directorul SRL „Prog-Agroter” din Valea Mare, ştie că pământul trebuie tratat cu bunătate, ca apoi să-ţi mulţumească cu roadă bună. Pe cele 2100 de hectare de teren creşte porumb, grâu, floarea-soarelui, mazăre, sfeclă de zahăr, soia, legume. Unele culturi şi-au găsit locul în hambare, altele însă îşi aşteaptă rândul.
În aceste zile frumoase de toamnă, pe câmpurile din Valea Mare şi Morenii Vechi, se întrevăd din norul de praf, giganticele combine care lucrează de zor. Adună porumbul. Recoltarea acestei culturi a început pe 15 septembrie. „Roada este bună. E păcat să spui că anul acesta nu avem grâu sau porumb”, se laudă latifundiarul Iurie Vrabie. Recoltează 7-8 tone de porumb per hectar. Totuşi, în opinia dânsului, roada, din cauza lipsei precipitaţiilor, e mai mică decât cea de anul trecut. Iurie Vrabie povesteşte minuţios despre procesul de semănare, creştere şi recoltare: „Porumbul, deşi poate aduce câştiguri bune, este o cultură care necesită o atitudine specială”.
De mai bine de zece ani au înlăturat, practic, factorul uman din procesul de creştere a culturilor cerealiere. „Munca manuală – prăşitul de care majoritatea dintre noi mai greu se lasă – nu e deloc ieftină şi îţi poate aduce pierderi în producţie”, continuă agricultorul. De aceea a scăpat de buruian pe cale chimică, iar la recoltare parteneri de nădejde sunt combinele moderne John Deere, la care visează orice producător agricol. „E un utilaj tare deştept, care poate fi programat şi îndeplineşte acţiunile computerizat. Consider că pentru combineri condiţiile de muncă sunt bune. Avem patru astfel de utilaje în gospodărie, două pentru lucrarea solului, afânare şi două pentru semănat. Tractoare mai mici, MTZ-uri, sunt vreo zece la număr şi participă mai mult la stropitul culturilor agricole, dar cu timpul vom renunţa la ele”, se alătură discuţiei şi agronomul Gheorghe Talpă. Dânsul activează în această gospodărie mai mult de 25 de ani.
Bărbatul îşi aminteşte de agricultura de la începutul carierei sale, acum 35 de ani, kolhozurile de altă dată şi face o legătură cu procesul agricol organizat şi din timp planificat, care decurge în SRL „Prog-Agroter”: „E mare diferenţă. Acum totul e pus la punct, atragem atenţie tehnologiilor şi soiurilor noi, europene”. Dânsul povesteşte despre muncitorii, care deşi nu sunt mulţi la număr, peste 40 de oameni, sunt angajaţi permanent, cu acte în regulă şi îşi îndeplinesc bine atribuţiile.
Potrivit agronomului, au adunat o roadă record de grâu, cea mai bună din ultimii 20 de ani. Tomatele sunt culese şi vândute unei fabrici din Soroca, iar terenurile, în mare parte, sunt pregătite pentru anul viitor. A rămas ca sfecla de zahăr să-şi găsească locul de onoare în remorci, pentru ca mai apoi să ia drumul spre Făleşti, la fabrica de zahăr. Anul acesta se preconizează o roadă de cel puţin 50 de tone de sfeclă per hectar. Ar fi putut fi mai mare, dacă şi ploiţa ar fi căzut la timp.
Pentru Iurie Vrabie, embargoul nu prezintă pericol: „Avem unde comercializa producţia noastră. Ne orientăm mai mult pe piaţa autohtonă”. Unica problemă, care dă de sminteală procesul agricol, este lipsa precipitaţiilor. Ar rezolva-o reabilitarea sistemului de irigaţie, dar aceasta necesită investiţii colosale. „Probabil, vom aplica un proiect şi cu timpul îl vom realiza”, conchide Iurie Vrabie.